U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
IPCC

KNMI

The Greenhouse Effect


Temperatuur kan 5,8 graden stijgen

Opwarming aarde komt door de mens

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 22 JAN. De aarde wordt onmiskenbaar warmer en dat lijkt onweerlegbaar het gevolg van menselijk handelen. Dat is de harde conclusie waar beleidsmakers en toonaangevende klimaatonderzoekers dit weekeinde in Shanghai mee hebben ingestemd.

Zelfs als er broeikasmaatregelen worden genomen zal de gemiddelde temperatuur op aarde de komende eeuw nog met 1,4 tot 5,8 graden Celsius stijgen. Een dergelijke snelle temperatuursstijging is de laatste 10.000 jaar niet voorgekomen. De zeespiegel zal daardoor tot het jaar 2100 met 9 tot 88 cm stijgen.

Het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), in 1988 opgericht onder auspiciën van de VN om de kennis over klimaatverandering samen te brengen, rapporteert voor de derde keer over het broeikaseffect. Vijf jaar geleden werd in Rome nog de wetenschappelijke notitie over een mogelijke menselijke invloed op het klimaat afgezwakt onder druk van de politiek. Toen luidde de slotconclusie dat 'het geheel van de aanwijzingen een meetbare menselijke invloed suggereert'. In Shanghai heet het dat het 'zeer onwaarschijnlijk' is dat de opwarming van de laatste honderd jaar een gevolg is van natuurlijke variabiliteit. En, positiever geformuleerd, dat de opwarming van de laatste vijftig jaar 'waarschijnlijk' het gevolg is van gestegen concentraties broeikasgassen. De nieuwe conclusies zijn te vinden in de zogenoemde Samenvatting voor Beleidsmakers (op www.ipcc.ch).

Volgens het KNMI was de consensus in Shanghai dat nu 'de menselijke invloed op het klimaat is aangetoond'. Met een term als 'zeer waarschijnlijk' wordt bedoeld dat men zich voor 90 tot 99 procent zeker acht, aldus een woordvoerder in De Bilt.

Vijf jaar geleden werd nog aangenomen dat de aarde in de komende honderd jaar niet meer dan 3,5 graad warmer zou kunnen worden. Nu is die waarde, op grond van groter vertrouwen in modernere klimaatmodellen, opgevoerd tot de schokkende waarde van bijna zes graden. Daar staat tegenover dat de verwachte zeespiegelstijging enigszins naar beneden is bijgesteld - van maximaal 94 cm tot 88 cm. De nieuwste modellen schrijven een iets kleinere invloed toe aan het smelten van gletsjers en ijskappen. De afgelopen eeuw steeg het zeeniveau ruwweg met 15 centimeter.

Het IPCC gaat ervan uit dat de aarde afgelopen eeuw met 0,6 graden in temperatuur steeg (de vorige schatting was 0,45). Een dergelijke stijging heeft zich de afgelopen duizend jaar niet voorgedaan. De temperatuur steeg vooral tussen 1910 en 1945 en in de periode na 1976. De jaren negentig waren de warmste sinds het begin van de metingen. De concentratie van het broeikasgas kooldioxide is sinds 1750 met 31 procent gestegen.

NRC Webpagina's
22 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad