U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  S P O R T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Schaatsen.nl

KNSB


Garbrecht stelt Nederlanders in schaduw

Door een onzer redacteuren
INZELL, 22 JAN. De Duitse Monique Garbrecht-Enfeldt werd voor de vierde keer wereldkampioen sprint. Haar eerste kampioenschap vierde ze in 1991. Ze deed in totaal twaalf keer mee aan een WK. In 1995 is ze anderhalf seizoen gestopt met topsport.

De 32-jarige Garbrecht is aan het begin van haar loopbaan wegens een rugblessure omgeschoold van allrounder tot sprintster. Ze legde de basis voor haar titel door twee keer de 1.000 meter te winnen. De Nederlandse vrouwen speelden een nog grotere figurantenrol in het algemeen klassement dan bij de mannen. Marianne Timmer werd zesde. Andrea Nuyt eindigde op de achtste plaats. Beide rijdsters eindigden op grote afstand van de top drie. Een valse start op de 500 meter, waarmee ze de enige was bij de vrouwen, kwam Timmers prestatie op deze afstand niet ten goede. "Ik tel altijd mee met de starter, maar in plaats van twee tellen, telde hij bij mijn rit door tot drie", zei Timmer na afloop.

Hoewel ze dat niet als excuus wilde aanvoeren, had Timmer last van een liesblessure in haar linkerbeen die ze rondom de NK sprint heeft opgelopen. Daardoor zou ze volgens haar coach Egbert van 't Oever 0.2 tot 0.3 seconden te langzaam hebben gereden op elke afstand. "Ik miste net tien procent om hier met de besten te kunnen meedoen", verklaarde Timmer na afloop. "Mijn hele linkerbeen voelt nu stijf aan." De afgelopen dagen had ze flink op zichzelf gescholden. "Maar er zijn ergere dingen in het leven. Neem bijvoorbeeld de mensen met brandwonden in Volendam."

Andrea Nuyt lijkt het eeuwige talent te worden. Met name door haar matige tijden op de 1.000 meter werd ze teruggeworpen in het klassement. Nuyt: "Ik hoop ooit nog eens op het podium te komen tijdens een groot kampioenschap. Ik had verwacht dat ik hier beter zou rijden. Het laatste stukje naar de top is altijd het moeilijkste. Technisch en conditioneel moet ik me verder kunnen ontwikkelen." Haar coach Gerard Kemkers voorspelt dat ze "ooit nog eens voor een paar leuke uitschieters kan zorgen. Ze heeft het zelfs in zich wereldkampioen te worden. " Maar hij moest toch ook toegeven dat de 26-jarige Nuyt ten opzichte van vorig jaar geen progressie heeft gemaakt.

Frouke Oonk kwam zaterdag op de 1.000 meter ten val. Ze kreeg een dag later op de tweede 500 meter ook nog eens pech met haar klapschaats. Ze eindigde op de 31ste plaats in het eindklassement.

NRC Webpagina's
22 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad