U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   V O O R A F :
Snaaks en Brits

DIK RONDELTAP
Bob is tandarts en Margaret chiropodiste. Het kinderloze echtpaar van middelbare leeftijd woont met de verwende honden Elizabeth en William in een nette Londense buurt. Bob en Margaret zijn timide vertegenwoordigers van die veelbespotte burgerlijke saaie middenklasse: introvert, verlegen en onhandig, zich bijna automatisch voor alles verontschuldigend. Te lief en te naïef voor de verhardende maatschappij waarin ouderwetse dienstverlening, vakbekwaamheid, goede manieren en andere gekoesterde waarden inmiddels een hele andere invulling hebben gekregen.

De alledaagse, amusante en herkenbare avonturen van het typisch Britse echtpaar zijn vastgelegd in een getekende situatiekomedie die de komende weken door de VPRO wordt uitgezonden.

De ironische tekenfilmserie is gemaakt door de Canadees David Fine (41) en zijn Engelse vrouw Alison Snowden (39) die elkaar in 1980 leerden kennen op de National Film en Television School in Londen en die in 1995 een Oscar wonnen met de korte animatiefilm Bob's Birthday. In deze film van 12 minuten verpest Bob zijn verjaardagsfeest dat door zijn vrouw is georganiseerd, door ongezouten kritiek te leveren op de kennissen die zich zolang in de huiskamer hebben verstopt met de bedoeling om hem te verrassen.

Na het succes van Bob's Birthday kreeg het echtpaar verschillende aanbiedingen om een komische animatieserie te maken, een groeiend genre sinds de jaren 90 met zulke uiteenlopende successen als Bart Simpson, Southpark, King of the Hill en Dr. Katz.Fine and Snowden kozen uiteindelijk voor de Canadese Delvana animatiestudio waar een serie van dertien afleveringen Bob and Margaret werd gemaakt met steun van onder meer het Britse televisiestation Channel 4 en het Amerikaanse kabelstation Comedy Central.

Bob and Margaret straalt een snaakse, subtiele, terughoudende vorm van Britse humor uit. De hoofdpersonen zijn opzettelijk cartoonesk getekend met grote ronde neuzen, stormbestendige haarcoupes en platte, omvangrijke lichamen. Aan de technische afwerking is veel zorg besteed.

Bob and Margaret halen hoge kijkcijfers in Amerika, Canada en Engeland. Een tweede serie van 27 afleveringen is bij Delvana in Toronto in productie.

Bob and Margaret, Ned.3, 23.40-0.05u.

NRC Webpagina's
22 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad