U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Equitable-PCI Bank

President Joseph Estrada


President Estrada treedt af

Machtswisseling in de Filippijnen


MANILA, 20 JAN. De Filippijnse president Joseph Estrada is zaterdagochtend afgetreden. De vice-president, Gloria Macapagal Arroyo, is onmiddellijk als nieuwe Filipijnse president beëdigd.

Estrada trad af temidden van massale betogingen tegen hem en onder druk van het hooggerechtshof. De voorzitter van het hooggerechtshof, Hilario Davide, verklaarde dat hij bereid was om vice-president Macapagal Arroyo zaterdag te beëdigen ongeacht wat Estrada verder zou doen. Rond het middaguur werd duidelijk dat Estrada aftrad en een ontslagbrief had ondertekend.

Een naaste medewerker van Estrada bevestigde dat de president zich neerlegt bij het besluit van het hooggerechtshof. De oppositie had al aangekondigd dat Macapagal Arroyo zaterdag rond het middaguur zou worden beëdigd als president van het land. Zij wilde echter nog wachten tot Estrada zijn functie had neergelegd. Estrada wilde eigenlijk vijf dagen de tijd om orderlijk de macht over te dragen, maar onder druk van de enorme betogingen en het feit dat de opperrechters hem in wezen hadden ontslagen, is Estrada zaterdag opgestapt.

Een paar uur later verliet hij met zijn gezin uit het Malacanang paleis in Manilla. Zij vertrokken per boot over de rivier achter het gebouw. De in beige jasje en grijs hemd gestoken president wuifde naar de toeschouwers. In een verklaring zei hij de grondwettelijkheid van de machtsoverdracht aan de tot nieuwe president gebombardeerde vice-president Arroyo in twijfel te trekken, maar toch plaats voor haar te maken in het belang van het land. De boot ging op weg naar een zuidelijke provincie.

De woordvoerder van de nieuwe president verklaarde dat Estrada vervolgd kan worden wegens plunderen van de economie. Dat is een misdaad waarop de doodstraf staat. Estrada verloor de afgelopen week vrijwel alle steun die hij nog over had. Met name de strijdkrachten hebben hem vrijdag publiekelijk laten vallen. Estrada heeft vier maanden gepoogd zijn ambt te behouden nadat uit eigen kring ernstige beschuldigingen naar voren waren gekomen over inkomsten die hij uit illegale praktijken zou hebben genoten.

Estrada's presidentiële paleis werd zaterdagochtend vroeg belegerd door tienduizenden demonstranten. Een reusachtig gejuich ging op toen het nieuws over het aftreden van Estrada bekend werd. Zijn opvolger, vice-president Arroye had al eerder gezegd dat ze de feitelijke controle heeft in het land.

Bij het krieken van de dag trok een menigte, begeleid door de politie, naar het paleis om de eis voor onmiddellijk en onvoorwaardelijk aftreden kracht bij te zetten. De demonstranten posteerden zich voor het paleis en eisten het aftreden van Estrada. De spanning liep op. Op sommige plaatsen braken gevechten uit tussen voor- en tegenstanders van de van corruptie beschuldigde Estrada. De politie greep onmiddellijk in en loste enkele waarschuwingsschoten. De steun voor Estrada, die zich schuil hield in het Malacanang-paleis, ging vrijdag definitief verloren toen leger, politie en vrijwel zijn voltallige kabinet zich aan de kant van de oppositie schaarden. De nieuwe president Arroyo, die zich had opgeworpen als oppositieleidster, is de dochter van de vroegere Filippijnse president Macapagal, die in 1966 in verkiezingen werd verslagen door de latere dictator Ferdinand Marcos.

Arroya heeft samen met de vertrekkende Amerikaanse president Bill Clinton gestudeerd aan de Georgetown University in Washington. De financiële markten steunen de machtswisseling. De Filippijnse peso liet een opmerkelijk herstel zien. Donderdag kreeg men 55 peso's voor een Amerikaanse dollar, zaterdag 47. (ANP)

Lees ook:

  • Leger Filippijnen laat Estrada vallen (19 januari 2001)
  • Filippijnen eisen vertrek president (17 januari 2001)
  • De straat is weer aan zet in proces Estrada (17 januari 2001)

  • NRC Webpagina's
    20 JANUARI 2001


    ( a d v e r t e n t i e s )

    Klik hier

    Klik hier

        Bovenkant pagina

    NRC Webpagina's © NRC Handelsblad