U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Afscheidsspeech Clinton
(CNN)

Dossier Amerikaanse Verkiezingen

Dossier Clinton

Whitehouse.gov

The "Unofficial" Bill Clinton
(Humoristische beschouwing)


Loopbaan president Clinton

1993 20 januari William Jefferson Clinton wordt geïnaugureerd als 42ste president van de Verenigde Staten. Clinton (46) is op 3 november gekozen met krap 43 procent van de stemmen. 26 juni Clinton geeft opdracht Bagdad te bombarderen, als vergelding voor het vermeende plan van de Iraakse president Saddam Hussein Clintons voorganger George Bush te vermoorden. 20 juni Vincent Foster, huisvriend van de Clintons, pleegt zelfmoord. Hij is betrokken bij het onderzoek naar het Whitewaterschandaal, waarin mogelijke illegale financiële transacties van de Clintons centraal staan. 13 september Op het gras voor het Witte Huis schudden de Israëlische president Yitzhak Rabin en de Palestijnse leider Yasser Arafat elkaar de hand, onder toeziend oog van Clinton. 7 oktober In Somalië komen 18 Amerikaanse soldaten om tijdens deelname aan een VN-vredesmacht. Clinton versterkt eerst de troepen, maar trekt ze binnen een half jaar terug. Het was de laatste Amerikaanse bijdrage aan een VN-vredesmissie in Afrika tijdens Clintons jaren.

1994 5 augustus Drie federale rechters benoemen Kenneth Starr als onafhankelijk onderzoeker van de Whitewater-affaire. Als Speciale Aanklager zal hij zijn aandacht later richten op Clintons seksuele escapades. September Clinton geeft zijn pogingen om een Universele Ziekteverzekering in te voeren op. Hillary Clinton, die de leiding had over het project, is er niet in geslaagd het Congres te winnen voor haar troetelkind. De eerste grote nederlaag voor het Clinton-team.

1995 4 november Premier Rabin wordt vermoord in Israël. Clinton, die zich nauw betrokken voelt bij het vredesproces in het Midden-Oosten, woont de begrafenis twee dagen later bij. 15 november Clinton heeft zijn eerste ontmoeting met Monica Lewinsky, concludeert Speciale Aanklager Kenneth Starr drie jaar later in zijn onderzoek naar de affaire tussen de president en de stagiaire in het Witte Huis. 21 november In Dayton, Ohio, ontvangt Clinton de presidenten van Servië, Kroatië en Bosnië, die met de Dayton-akkoorden een einde maken aan vier jaar burgeroorlog in Bosnië.

1996 6 januari Clinton en de Republikeinse leiders van Huis van Afgevaardigden en Senaat sluiten een akkoord over de begroting, na een hooglopend conflict dat leidde tot 21 dagen noodgedwongen verlof van 280.000 federale ambtenaren. 23 januari In de jaarlijkse State of the Union verklaart Clinton dat "de tijd van big government voorbij is". 5 november Clinton wint opnieuw de presidentsverkiezingen. Hij verslaat zijn Republikeinse opponent Robert Dole.

1997 2 mei Clinton spreekt met de Republikeinse leiders af het begrotingstekort af te schaffen. Vanaf 2002 moeten de begrotingen sluitend zijn.

1998 17 januari In een opgenomen en aan de rechters toegezonden verklaring inzake de Paula Jones-zaak ontkent Clinton een seksuele relatie te hebben gehad met Monica Lewinsky. In april besluit de rechter de aanklacht van Jones niet verder te onderzoeken. 10 april Amerikaanse bemiddelaars bereiken een vredesakkoord in Noord- Ierland. 17 augustus Clinton erkent eerst voor de rechters en later op televisie dat hij een relatie heeft gehad met Lewinsky. Hij vraagt vergiffenis aan natie en gezin omdat hij hen heeft "misleid". 19 december Het Huis van afgevaardigden begint een impeachment- procedure tegen Clinton, naar aanleiding van het rapport van aanklager Starr over de Lewinsky-affaire. Starr beschuldigt Clinton van meineed, het tegenwerken van de rechtsgang en machtsmisbruik.

1999 12 februari De Senaat spreekt Clinton vrij van de beschuldigingen waarvoor de impeachmentprocedure is gestart. 24 maart Onder aanvoering van de VS begint de NAVO een campagne van luchtaanvallen in Kosovo, waar Servische troepen een offensief voeren tegen de Kosovo-Albanezen. In juni komt een einde aan de luchtaanvallen als Belgrado inbindt.

2000 20 september Het Whitewateronderzoek wordt na zes jaar afgesloten met de conclusie van de onafhankelijke onderzoeker dat de Clintons geen strafbare feiten hebben gepleegd.

2001 15 januari Clintons hoop zijn presidentschap op het nippertje af te ronden met een vredesakkoord in het Midden-Oosten, vervliegt als Israël en de Palestijnen de vredesbesprekingen met enkele dagen uitstellen.

NRC Webpagina's
19 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad