U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Afscheidsspeech Clinton
(CNN)

Dossier Amerikaanse Verkiezingen

Dossier Clinton

Whitehouse.gov

The "Unofficial" Bill Clinton
(Humoristische beschouwing)


Clinton zegt de natie vaarwel

Door onze correspondent
WASHINGTON, 19 JAN. In een laatste tv-toespraak heeft president Clinton gisteravond afscheid genomen van het Amerikaanse volk. Hij maakte van de gelegenheid gebruik drie waarschuwingen aan het adres van zijn opvolger te uiten.

De president, die morgen zijn ambt overdraagt aan George W. Bush, heeft de laatste maanden gebaad in het milde strijklicht dat past bij een tijd van afscheid en terugzien. Ondanks alle opwinding rond zijn persoonlijk leven, vertrekt Clinton met de hoogste waarderingscijfers in de moderne tijd : 65 procent.

Terugkomend op zijn belangrijkste campagnethema uit 1992, legde Clinton de meeste nadruk op de goede staat waarin de Amerikaanse economie zich nog steeds bevindt. Hij claimde een begrotingstekort van 290 miljard dollar te hebben omgezet in een overschot van 237 miljard. Zijn opvolger, die de kiezers belastingverlagingen ter waarde van 1,6 biljoen dollar over tien jaar heeft beloofd, raadde hij een zelfde 'fiscale discipline' aan die hem in staat had gesteld de sociale zekerheid in stand te houden en de staatsschuld te verlagen. Daardoor en door deregulering van bijvoorbeeld de telecommunicatie had hij de Amerikaanse ondernemerszin bevrijd.

President Clinton sprak vrijwel geen woord van persoonlijke aard. Nadat hij de regering-Bush had aangeraden Amerika's rol als brenger van vrede en gezondheid overzee niet te verwaarlozen, waarschuwde hij dat de Verenigde Staten de wereld niet kunnen leiden als zij er niet in slagen "de draden van onze veelkleurige jas te weven tot de stof van één Amerika. Naarmate wij meer divers worden moeten wij harder werken om ons te verenigen rond onze gemeenschappelijke waarden en onze gemeenschappelijke menselijkheid."

Het was een oproep tot vervolmaking van de integratie van alle rassen. Sommigen verwachtten dat hij van die roeping een van zijn toekomstige taken zal maken.

Behalve in Amerika zelf nam Clinton ook afscheid in het Midden-Oosten: in twee brieven die vandaag werden gepubliceerd in Israëlische en Palestijnse kranten roept hij beide partijen op tot vrede.

NRC Webpagina's
19 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad