U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Zie voor volledige berichtgeving:
Den Haag

Stemming: Heeft De Milliano recht op de vrijgekomen CDA-zetel?

Iedermenstelt.nl


De Milliano terug in Tweede Kamer, CDA is woedend

Door onze politieke redactie
ROTTERDAM/DEN HAAG, 19 JAN. Jacques de Milliano keert terug in de Tweede Kamer als onafhankelijk lid. De CDA-fractie in de Kamer verliest hierdoor een van haar 29 zetels. De terugkeer van De Milliano, voormalig directeur van Artsen zonder Grenzen, kan zo het evenwicht tussen linkse en rechtse fracties in de Kamer naar links doen doorslaan.

De Milliano was in 1998 gedurende een half jaar lid van de CDA-fractie. Hij vertrok uit onvrede met het standpunt van zijn fractie over Bosnische asielzoekers die moesten worden teruggestuurd naar hun land. De Milliano maakte zijn rentree vanmiddag in Rotterdam bekend. Hij wordt gesteund door een nieuwe beweging die de naam 'Ieder mens telt' voert. De voormalige CDA'er liet zich vanmiddag omringen door de Rotterdamse hoogleraar culturele economie Arjo Klamer en hoofdredacteur Jurriaan Kamp van het blad Ode, dat alternatieve bewegingen in wetenschap, economie en ecologie beschrijft.

In de CDA-fractie heerst woede over het besluit van De Milliano. Fractiesecretaris Hillen spreekt van "zetelroof" en van "ongelofelijke eigenwijze ijdelheid". Hij wijst erop dat De Milliano in 1998 bij de verkiezingen 14.000 voorkeurstemmen heeft gekregen, terwijl de kiesdeler boven de 60.000 stemmen lag. "Het verschil van 50.000 stemmen steelt hij van ons", aldus Hillen. De Milliano onderstreepte dat hij "recht heeft" op de CDA-zetel en dat hij "bezieling wil terugbrengen" in de politiek.

Het is in de parlementaire geschiedenis niet eerder voorgekomen dat een Kamerlid zijn zetel herneemt, nadat hij deze eerder heeft opgegeven. De Kieswet schrijft voor dat opengevallen Kamerzetels eerst worden aangeboden aan eerder gekozen leden die tussentijds zijn vertrokken. De Milliano neemt de plaats in die is vrijgekomen door het vertrek van CDA- vice-fractievoorzitter Ank Bijleveld. Zij is benoemd tot burgemeester van de nieuwe gemeente Hof van Twente.

Voorzitter Jan Nagel van de partij Leefbaar Nederland vindt dat De Milliano goed in zijn partij zou passen als die bij de volgende verkiezingen in de Kamer komt. In de Tweede Kamer is regelmatig sprake van 'stakende' stemmen, doordat de 'linkse' fracties van PvdA, D66, GroenLinks en SP en de 'rechtse' fracties van VVD, CDA en kleine christelijke partijen beide 75 zetels hebben. Hoofdelijke stemmingen, die volgen op gelijke stemuitslag, worden meestal beslecht in het voordeel van de VVD. CDA'er Hillen verwacht dat De Milliano als regel met de linkse fracties zal meestemmen.

NRC Webpagina's
19 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad