U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  S P O R T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
KNSB

Schaatsen.nl


Wennemars: 'Sprint op hoog niveau'

Door onze redacteur ERIK OUDSHOORN
INZELL, 19 JAN. De schaatsdiscipline op de korte afstanden is mondialer dan ooit en begeeft zich op een zeer hoog niveau. Dat zegt Nederlands kampioen sprint Erben Wennemars. Hij denkt dat de wereldkampioenschappen sprint (mannen en vrouwen) komend weekeinde in het Zuid-Duitse Inzell dit zullen aantonen.

,,Het wordt een fantastisch toernooi," zegt de Nederlandse kampioen uit Dalfsen. ,,Sprinten is mondialer dan het allroundsschaatsen. Daardoor krijgen wij minder aandacht, maar dat komt omdat de Nederlanders winnaars uit eigen land willen zien."

,,Het deelnemersveld van de sprinters ligt momenteel heel dicht bij elkaar. Ik kan geweldig in vorm zijn en dan nog als tiende eindigen. Het niveau is veel hoger dan vijf jaar geleden. Als Jan Bos en ik nu nog net zo zouden rijden als in '98 toen hij wereldkampioen werd en ik derde, zouden we niet in de top tien komen. Gelukkig zijn wij meegegroeid."

Wennemars noemt acht favorieten bij de mannen. De Canadezen Wotherspoon en Ireland, de Japanners Shimizu en Takeda, de Koreanen Choi en Lee, hij zelf en Jan Bos. Wennemars ontdekte tijdens de trainingen dat zijn voormalige ploeggenoot op dit moment technisch sterk rijdt. ,,Maar in Collalbo heeft hij zich gespaard. Dan denk ik: 'Rijd dan geen wedstrijd.' En over Jeremy Wotherspoon, de regerende kampioen: ,,Hij pakte al twee keer de wereldtitel. Mentaal wordt het voor hem steeds moeilijker. Als hij nog een keer wint, is hij wel een hele grote."

Zijn coach Peter Mueller verwacht van Wennemars op z'n minst een podiumplaats. Mueller: ,,Maar hij kan hier ook zo maar wereldkampioen worden. Zijn techniek is de laatste jaren sterk vooruit gegaan."

Wennemars zelf over zijn kansen: ,,Het ijs moet niet te snel zijn. Het mag van mij wel een beetje zacht worden. Als Shimizu op de 500 meter in staat is 35.0 seconden te rijden dan wordt het gat tussen mij en hem al na een afstand te groot. Het mag van mij best gaan sneeuwen, regenen of waaien."

Daar zag het vandaag niet naar uit. De omstandigheden waarin de schaatser hun trainingsrondjes reden waren op de voormalige recordbaan ideaal te noemen. Na de vele valpartijen bij de EK allround in Baselga di Pinè heeft de internationale schaatsunie ISU erop aangedrongen dat de boarding van de baan in Inzell werd verbeterd met een nieuw soort stootkussens. Dat is te elfder ure gebeurd. Wennemars: ,,IJsbaan- directeur Zimmermann kreeg al eerder het verzoek wat aan de stootkussens te doen. Na de zware val van Sabine Völker in Berlijn heeft haar coach de organisatie van de WK sprint geadviseerd de rijders beter te beschermen bij valpartijen. Aanvankelijk gaf Zimmermann daaraan geen gehoor. Maar afgelopen zondag kreeg hij vanuit Baselga een telefoontje van ISU-voorzitter Cinquanta om er toch maar wat aan te doen. Nu is de boarding aanzienlijk verbeterd. Het is jammer dat er eerst wat moet gebeuren voordat er iets aangedaan wordt."

Völker heeft weinig aan de verbeterde boarding. Zij is nog steeds niet in staat aan wedstrijden deel te nemen. Bij de vrouwen doen namens Nederland Andrea Nuyt en Marianne Timmer een gooi naar de wereldtitel.

NRC Webpagina's
19 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad