U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

B E E L D :
IJsberichten

Maarten Huygen
Dankzij het avondnieuws ben ik bijna door het ijs gezakt. Want wat Het Journaal zegt, doe je meteen. Schip op het strand en er staat dankzij het avondnieuws meteen vijftien kilometer file voor de kust. Schaatsers op het scherm en de menigte begeeft zich braaf met ijzers en al naar het dunne ijs. Het romantische verlangen om te glijden in de winterzon is velen op een nat pak komen te staan, hoorde ik gisteren. Gelukkig zijn er geen doden gevallen.

Dinsdagavond zag ik als inleiding op het weer van Erwin Krol de eerste schaatsers op de Oostvaardersplassen in rozig avondlicht ("romantiek en beweging in één"). Ik nam me al voor daar eens met mijn schaatsen heen te gaan als er geen files zouden staan. Het vroor toen nog stevig. Woensdagavond zag ik een marathonwedstrijd in Noord-Laren. Dat beloofde wat en ik werd al zenuwachtig. Gelukkig had ik geen tijd. Want later las ik dat die marathonwedstrijd niet op "natuurijs" maar op een veilige, ondergespoten baan werd gereden. Het Journaal had een uitgebreid item over schaatsaankopen. De verslaggeefster vond schaatsen van 200 gulden al te duur. Ze voegde er wel de waarschuwing van de Koninklijke Nederlandse Schaatsbond bij dat sloten en meren onbetrouwbaar waren. De meeste mensen kijken maar half naar die schaatsende mensen en zullen die tussenzin hebben gemist. Gisteren werd in Nova vastgesteld dat velen door het ijs waren gezakt en er kwam een reportage over de ijsclub van Kortenhoef die pas voor vandaag een tocht van nog slechts tien kilometer aandurft. Teletekst is achtergebleven. Normaal registreren ze daar trouw de toertochten die door heel Nederland zijn uitgezet. Deze week hadden ze de waarschuwing van de Koninklijke Nederlandse Schaatsbond wel eens op het net kunnen zetten en van dag tot dag kunnen volgen. Ik kan wel precies lezen hoe het staat met de sneeuw op de skipistes van St Moritz en Gstaad, maar niets over de ijsconditie bij Vinkeveen en Holysloot. Ik begreep dat er in Ankeveen een waarschuwingshek was neergezet, nadat er drie door het ijs waren gezakt. Wat doorgaat voor "ijsberichten" is eigenlijk bedoeld voor de scheepvaart. Ook ik had in mijn eigen suffigheid nagelaten om onze eigen redactie op papier en internet een idee aan de hand te doen. Vandaag staat de waarschuwing van de KNSB op ons net dat sloten, plassen en vaarten nog onbetrouwbaar zijn. Over uitblijvende waarschuwingen gesproken: Andere Tijden had gisteren een prachtige verzameling jaren-vijftig-reclamefilmpjes over de gezondheid van de sigaret. Hans Goedkoop zei dat er in sigarettenproductieland Nederland in de jaren zestig niets tegen tabak werd ondernomen, maar ik miste Dr Meinsma. Ik herinner me een gratis rockplaatje uit 1967, voor tweede klassers middelbare school, met de waarschuwing in popi-jopi-taal dat "roken hartstikke ongezond is". Andere Tijden bracht de gezondheidswaarschuwing van shagfabriek Niemeijer uit 1972, maar dat wordt nu in een schadevergoedingsprocedure juist tegen hen gebruikt.

Zembla had het Indische Platform, dat meer wil dan de 450 miljoen die hen door de regering is toegewezen. Ze willen evenveel als de joden en de zigeuners. Een absurd gevolg van geschiedenis bedrijven met de kassa. In plaats van alleen gevoelens te registreren had Zembla beter een begin van een berekening kunnen maken van de werkelijke schade die aan de Indische eisers door de Nederlandse overheid zou zijn aangedaan. Het houdt nooit op. Komiek David Letterman kan maar niet ophouden over Lewinski. Na zijn terugtreden zal "Clinton net als oud- president Carter het nodige spijker en hamerwerk doen, maar er zullen geen huizen mee worden gebouwd". Ha, tweedrie, haha. Een toespeling op Clintons lid: "hij is krom". Pubergrappen die je in Nederland niet gauw hoort. Er heerst hier ook een dubbele moraal, maar niet op seksueel gebied.

NRC Webpagina's
19 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad