U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

'Tonnen' voor werknemer

Bedrijf moet schade RSI gaan betalen

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 19 JAN. Voor het eerst is een bedrijf veroordeeld voor het veroorzaken van RSI bij een werknemer. De rechter in Middelburg bepaalde dat transformatorproducent Zee Elektronics uit Goes de schade moet vergoeden aan een 39-jarige oud- werknemer die aan RSI lijdt.

De oud-werknemer kreeg in 1993 de eerste klachten en kwam uiteindelijk in 1995 in de WAO. De rechter kwam in december tot de conclusie dat het bedrijf hiervoor verantwoordelijk is. De uitspraak kwam pas deze week in de publiciteit. Zee Elektronics moet alle materiële en immateriële schade van de man gaan vergoeden. Hoeveel dat is, is nog onduidelijk.

Volgens medewerker P. Ulenbelt van het Bureau Beroepsziekten van de FNV zal het schadebedrag in de tonnen gaan lopen. De werkgever moet de WAO- uitkering tot honderd procent gaan aanvullen, waarbij rekening moet worden gehouden met de carrière die de man misloopt en met pensioenopbouw. De uitspraak kan verstrekkende gevolgen hebben als hogere rechters het vonnis bekrachtigen. Het bedrijf is inmiddels in hoger beroep gegaan. FNV-medewerker Ulenbelt verwacht dat uiteindelijk de Hoge Raad het vonnis zal volgen. Bij vergelijkbare 'asbestzaken' en ongevallen is dit eerder gebeurd. "Bedrijven moeten er echt alles aan doen om arbeidsongeschiktheid te voorkomen, anders lopen ze nu het risico veroordeeld te worden. Het gaat daarbij met RSI niet alleen om de werkplek, ook om werkdruk. Eigenlijk zouden alle deadlines moeten worden afgeschaft."

Bij het Bureau Beroepsziekten, dat in mei 2000 is opgericht, lopen nu veertig zaken waarbij werknemers hun werkgever aansprakelijk hebben gesteld voor het oplopen van een beroepsziekte. In de helft van de gevallen gaat het om RSI, ofwel Repetive Strain Injury. Volgens cijfers van het ministerie van Sociale Zaken hebben naar schatting twee tot vier op de tien werkende mensen last van RSI. Bij mensen die vergaande vorm van RSI krijgen kan het maanden duren voor herstel optreedt en soms treedt er helemaal geen herstel op. De Gezondheidsraad concludeerde vorig jaar dat de aanpak van RSI onvoldoende is onderbouwd en dat daardoor patiënten allerlei behandelingen ondergaan zonder afdoende resultaat.

Volgens FNV-medewerker Ulenbelt is het van groot belang dat de rechter een rapport van RSI-deskundige en revalidatiearts Van Eijsden heeft geaccepteerd als bewijsmateriaal. Zij legt hierin een causaal verband tussen RSI van de oud-werknemer van Zee Elektronics en het werk van de man. Van Eijsden wordt vaker ingeschakeld door RSI-patiënten.

Ook is het volgens Ulenbelt van groot belang dat de rechter een rapport van de Arbeidsinspectie niet heeft meegewogen. Het bedrijf voerde als verweer aan dat de Arbeidsinspectie in een rapport stelde dat Zee zich hield "aan de zorgverplichting ten aanzien van de eronomie van het werk". De rechter legde dit naast zich neer omdat het rapport van de Arbeidsinspectie algemeen van aard was, en geen nader inzicht gaf op de werkomstandigheden van de oud-werknemer.

NRC Webpagina's
19 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad