U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Microsoft verwacht daling van verkopen

Door onze correspondent
NEW YORK, 19 JAN. Softwaregigant Microsoft verwacht in het huidige kwartaal tegenvallende verkopen te boeken. Het bedrijf behaalde over het tweede kwartaal van het boekjaar een winst die met de verwachtingen van analisten overeenkwam.

De nettowinst bedroeg 2,62 miljard dollar in het vorige kwartaal, iets meer dan een jaar eerder. Microsoft, de producent van Windows, had in december een winstwaarschuwing afgegeven zodat de schattingen naar beneden waren bijgesteld. De omzet in de laatste drie maanden van 2000 bedroeg 6,59 miljard dollar.

Het bedrijf verwacht dat matige verkopen van personal computers hun weerslag zullen hebben op de resultaten. Analisten waren niet al te bezorgd omdat er in elk geval geen negatieve verrassingen waren. Microsoft heeft zijn schattingen voor het boekjaar in zijn geheel onverlet gelaten, zodat het dus denkt dat april, mei en juni iets goed zullen maken van het huidge kwartaal. Een nieuwe regel die eist dat bedrijven de mate waarin ze gebruikmaken van derivaten openbaar maken, dwong Microsoft 446 miljoen dollar af te schrijven. Het bedrijf had beduidend lagere inkomsten uit geïnvesteerd vermogen. Financieel topman John Connors verwacht echter dat het rendement op investeringen op gemiddeld 800 miljoen dollar zal blijven uitkomen. Microsoft heeft 26,9 miljard in kas en zit er nog steeds warmpjes bij.

Computermaker Sun Microsystems boekte een nettowinst over het tweede kwartaal van zijn boekjaar die 44 procent hoger lag dan vorig jaar, namelijk 552 miljoen versus 354 miljoen dollar. De omzet van het bedrijf uit Palo Alto steeg van 3,55 naar 5,12 miljard dollar. Sun kwam net uit onder de geschatte omzet maar had vooraf geen waarschuwingen afgegeven.

NRC Webpagina's
19 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad