U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

'Internetbaby's' weg bij Brits paar, echte moeder wil ze terug

Door onze correspondent
LONDEN, 19 JAN. De omstreden adoptie via internet van een Amerikaanse tweeling door een Brits echtpaar is voorlopig teruggedraaid. Politieagenten en medewerkers van de sociale dienst in Wales haalden de twee meisjes van zes maanden gisteren weg bij het echtpaar Alan and Judith Kilshaw, die de twee op een toeristenvisum het land hadden binnengebracht. Ze zijn nu bij een gastgezin, hun vierde in een half jaar.

Eerder deze week ontstond transatlantisch tumult toen bleek dat de tweeling eerder bij een Californisch echtpaar was geplaatst door een Amerikaans adoptiebureau dat tegen betaling ouders werft via internet. De meisjes werden er met een list weggehaald en aan de Kilshaws 'verkocht', die tweemaal zoveel bleken te willen betalen als het eerste adoptiegezin.

De kinderen werden weggehaald nadat Jack Straw, de Britse minister van Binnenlandse Zaken, deze week een gerechtelijk onderzoek naar de " misselijkmakende" kwestie aankondigde. Mogelijk hebben de Kilshaws adoptie- en immigratiewetten geschonden. In het Verenigd Koninkrijk is het verboden geld te betalen bij een adoptie. Ook de FBI onderzoekt de dubbeladoptie, die mogelijk zal leiden tot een Amerikaanse rechtszaak om over het lot van de meisjes te beslissen. De natuurlijke moeder van de tweeling, de 28-jarige Tranda Wecker, zei gisteren voor de Amerikaanse televisie dat ze haar kinderen terug wil, omdat ze "geen cent" van het adoptiebureau heeft gekregen. Het echtpaar Kilshaws nam de baby's mee na in de Amerikaanse staat Arkansas een spoedprocedure voor adoptie te hebben doorlopen. De twee wisten intussen dat de kinderen naar de 'hoogste bieder' waren gegaan. Ze betaalden het adoptiebureau zo'n 28.000 gulden. De Kilshaws zeggen geen wet te hebben geschonden door de tweeling te adopteren, maar dat ze niettemin "worden behandeld als criminelen."

NRC Webpagina's
19 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad