U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Congo-online

Ministerie van Buitenlandse Zaken België


Congo: van Lumumba tot Kabila

Door een onzer redacteuren

  • 1960: De voormalige Belgische kolonie wordt op 30 juni onafhankelijk. De eerste premier, Patrice Lumumba, wordt binnen enkele maanden ontvoerd en vermoord. Generaal Mobutu herstelt de orde en wordt de sterke man op de achtergrond. Laurent-Désiré Kabila, een voormalige luitenant van Lumumba, is een van de leiders van de gewapende oppositie.

  • 1965: Mobutu neemt officieel de macht over en roept de Tweede Republiek uit. ZIjn bewind ontwikkelt zich tot een dictatuur.

  • 1971: Mobutu doopt het land om in Zaïre.

  • 1994: Duizenden Hutu's uit Rwanda vluchten naar Congo, verdreven na de genocide op 500.000 Tutsi's waaraan zij hebben deelgenomen. Kabila, die een rebellenleger leidt in zijn thuisbasis, het zuidelijke Katanga, bewapent en traint hen. De zieke Mobutu verliest de greep op het land.

  • 1997: Na een opmars vanuit Katanga en gesteund door Oeganda, Rwanda en verschillende rebellenlegers verovert Kabila de macht in hoofdstad Kinshasa. Mobutu vlucht, de nieuwe president Kabila verandert de naam van Zaïre in Democratische Republiek Congo.

  • 1998: Kabila's voormalige bondgenoten Rwanda en Oeganda keren zich tegen hem en raken onderling slaags in Noordoost-Congo. Verschillende rebellenlegers kleren zich tegen de president. Zijn regeringsleger krijgt steun van Angola, Zimbabwe en Namibië, die uit zijn op de natuurlijke rijkdommen van Congo, zoals de diamantmijnen. Congo wordt het slagveld waar verschillende regionale conflicten worden uitgevochten.

  • 1999: In juli sluiten de strijdende partijen in de Zambiaanse hoofdstad Lusaka een vredesakkoord; de zes buitenlandse legers beloven zich terug te trekken en maken afspraken over de komst van een VN- vredesmacht. Zover komt het evenwel niet. Het akkoord blijft een dode letter, de gevechten gaan door.


    Zie ook:

    'Congolese president Kabila gedood' (16 januari 2001)

  • NRC Webpagina's
    17 JANUARI 2001


    ( a d v e r t e n t i e s )

    Klik hier

    Klik hier

        Bovenkant pagina

    NRC Webpagina's © NRC Handelsblad