U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Informatienummer (075-271271) voor betrokkenen

Gemeente Edam-Volendam


Toestand slachtoffers cafébrand kritiek

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 1 JAN. Dertig van de ongeveer 200 slachtoffers van de brand in een horecagelegenheid in Volendam, maandagochtend vroeg, zijn er zeer ernstig aan toe. Ze verkeren in kritieke toestand met ernstige derdegraads brandwonden over het hele lichaam en longletsel. Deze patiënten liggen allemaal aan de beademingsapparatuur.

Dertig andere slachtoffers hebben ernstige derdegraads brandwonden. Daarbij is 30 tot 90 procent van het lichaamsoppervlak verbrand. Chirurg M. Hunfeld van het Brandwondencentrum in Beverwijk noemt de verwondingen ,,verschrikkelijk''. Het dodental staat op acht, zeven mannen en één vrouw, allen uit Volendam.

Hunfeld verwacht dat er wellicht ,,minstens vijf en misschien wel tien tot vijftien'' slachtoffers bij zullen komen. De leeftijd van alle slachtoffers is jong: gemiddeld tussen de 16 en 25 jaar.

De slachtoffers liggen verspreid over diverse ziekenhuizen, onder andere in Hoorn, Purmerend, Haarlem, Amsterdam en Zaandam. Zeven slachtoffers zijn opgenomen in het brandwondencentrum in Beverwijk, twee in het brandwondencentrum in Rotterdam en twee in dat van Groningen.

Meer dan vijftig gewonden liggen in het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. Volgens woordvoerder J. Kortenray van het AMC zijn zeker twintig van hen er ,,ernstig tot zeer ernstig" aan toe.

In het AMC is het rampenplan in werking getreden. Artsen en verpleegsters zijn opgeroepen zich in het ziekenhuis te melden.

Het Amsterdamse VU-ziekenhuis heeft 13 slachtoffers opgenomen, waarvan twaalf nog aan beademingsapparatuur liggen. De patiënten hebben ernstige verwondingen aan hun gezichten, vingers en onderarmen. ,,Het is onvoorstelbaar wat we aangetroffen hebben", aldus een woordvoerder van het traumateam van het Amsterdamse VU-ziekenhuis.

NRC Webpagina's
1 JANUARI 2001

(laatste wijziging 16.00 uur)


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad