U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Informatienummer (075-271271) voor betrokkenen

Gemeente Edam-Volendam


Doden bij cafébrand Volendam

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 1 JAN. Bij een cafébrand aan de haven van Volendam zijn zeker acht mensen omgekomen, en ongeveer 200 cafégangers gewond geraakt. Negentig mensen liggen nog in het ziekenhuis, dertig van hen zijn er slecht aan toe. Artsen houden er rekening mee dat het dodental nog kan oplopen.

De brand ontstond maandagochtend rond half één 's ochtends in café Het Hemeltje nadat kerstversiering aan het plafond vlamvatte en op de grond viel. Het Hemeltje is de bovenste van drie uitgaansgelegenheden. Ook de onder gelegen café's Wirwar en Blokhut vatten vlam.

Volgens burgemeester F. IJsselmuiden van Volendam was de brand vrij snel geblust. Het grote aantal slachtoffers is gevallen door de paniek die in het café ontstond. Volgens ooggetuigen sprongen veel aanwezigen uit het raam. Op straat in Volendam gaan geluiden dat de nooduitgangen niet toegankelijk waren. Burgemeester IJsselmuide kan hier nog niets over zeggen. ,,Het zou zeer nalatig zijn als dat zo was'', aldus de burgemeester. Zeker is dat een nooduitgang open was.

De oorzaak van de brand is nog niet bekend. De regionale brandweercommandant kon maandagochtend niet zeggen of aan de horecagelegenheid een vergunning was afgegeven. Ook kan nog geen uitsluitsel worden gegeven over hoeveel mensen in het pand aanwezig waren toen de brand uitbrak.

Het Openbaar Ministerie begint een oriënterend onderzoek naar de brand. Daarin zullen de technische recherche en het Nederlands Forensisch Instituut een rol hebben. Ook worden er getuigen gehoord en bekijkt justitie de administratie en de vergunningen van het etablissement. Daarna beslist het Openbaar Ministerie of het een strafzaak begint.

NRC Webpagina's
1 JANUARI 2001

(laatste wijziging 16.00 uur)


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad