U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Enschede

Fakkels alternatief voor vuurwerk in Enschede


ENSCHEDE, 1 JAN. Enschede beleefde een rustige oudejaarsnacht. Enkele slachtoffers van de vuurwerkramp van 13 mei kwamen bijeen bij het rampgebied.


Deelnemers aan de fakkeloptocht (Foto NRC Handelsblad, Rien Zilvold)

Door onze correspondent MARTIN STEENBEEKE
Enkele minuten na middernacht lopen Ben Vaassen en Petra de Mon stevig gearmd, middden over een verlaten rijbaan, richting het gebied waar in mei de vuurwerkfabriek S.E. Fireworks ontplofte. De ramp kostte 22 mensen het leven, 944 mensen raakten gewond. In hun handen dragen Vaassen en De Mon twee brandende fakkels. Bij een metershoge kerstboom tussen de bierbrouwerij van Grolsch en de houten omheining van het rampterrein, staan ze een tijd stil, in gedachten verzonken. Als ze merken dat ver boven hun hoofd toch vuurwerk ontploft, krijgen ze het even te kwaad. "Verschrikkelijk dat er mensen zijn die geen rekening met de gevoelens van andere mensen houden", zegt De Mon.

Vaassen en De Mon houden hun eigen fakkeltocht, nadat een massale tocht tot hun grote teleurstelling werd geannuleerd. Veel rampslachtoffers wilden niet dat er met fakkels dwars door het rampgebied gelopen zou worden. Nu fungeert de kerstboom als een alternatieve locatie waar mensen bij elkaar komen. In de boom zijn wenskaarten en kleine speelgoedbeesten gehangen. Meer mensen verzamelen zich. Een meisje houdt haar beide vingers in de oren gedrukt. Het klokgelui van verschillende kerken, slaagt er niet in om het vuurwerkgeknal te overstemmen. Jan Bastianen klemt de hele tijd zijn huilende vrouw Sandra aan de borst. Het tweetal uit de Vinkenstraat is naar de kerstboom gekomen om in gedachten bij overleden kennissen te kunnen zijn. Op de jas van mevrouw Bastianen prijkt een button met het opschrift: "Ik speel niet met vuurwerk".

In de nabije omgeving van het rampgebied hebben veel mensen haar voorbeeld gevolgd. Veel wegen en trottoirs zijn nog maagdelijk wit van de sneeuw. Het roodgekleurde vuurwerkafval is in geen velden of wegen te bekennen. Brandende vuurkorven en fakkels in tuinen vormen het alternatief. Opvallend is dat bijna niemand op straat komt, ook niet na middernacht. Veel mensen hebben gehoor gegeven aan de oproep een brandende kaars op de vensterbank te plaatsen. In de Willinklanden in Enschede-Zuid, de plek waar jaarlijks voor duizenden guldens aan vuurwerk de lucht in gaat, houdt de buurt een mini-fakkeltocht. Kinderen zwaaien met ratels terwijl de ouders het Twents volkslied aanheffen. De politie meldt een bijzondere rustige oudejaarsnacht, ook in omliggende plaatsen. Op de ingestelde telefonische hulpdiensten wordt nauwelijks een beroep gedaan. Enschede lijkt zich te generen om vuurwerk af te steken.

NRC Webpagina's
1 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad