U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Webcam op Times Square

De tijdbal op Times Square valt: het is nieuwjaar

Door onze correspondent LUCAS LIGTENBERG
NEW YORK, 1 JAN. De bal op Times Square is gevallen. Zwaargewicht Mohammed Ali veroorzaakte de dreun door een druk op de knop. Het nieuwe jaar aan de Amerikaanse oostkust is begonnen.

De enorme kristallen bal van 1,8 meter doorsnee is met veel vertoon en kabaal langzaam langs een staaf de diepte in gevallen. Het geval fonkelde en schitterde en is een staaltje van hi-tech. De bal in kwestie, het grootste kristallen voorwerp ter wereld, werd vorig jaar voor het eerst gebruikt.

Ongeveer vijfhonderdduizend toeschouwers zagen het gebeuren en naar schatting 1 miljard kijkers hebben het op televisie gezien of zullen het nog zien. Veel New-Yorkers denken dat de hele wereld het nieuwe jaar inluidt door op de televisie naar 'hun bal' te kijken. Ze zien het zelf ook alleen maar op tv want op Times Square kom je op oudejaarsavond alleen maar Amerikaanse en buitenlandse toeristen tegen.

Gistermiddag om een uur of drie begonnen groepen toeschouwers zich te verzamelen en om vanaf zes uur 's avonds kozen ze definitief positie. Goede schoenen en een geoefende blaas zijn de belangrijkste vereisten voor wie dit festijn live wil meemaken.

De gewoonte begon in 1906 op initiatief van Adolph Ochs, de uitgever van de New York Times. De krant had net een nieuw gebouw geopend aan het plein en wilde dat vieren. Ochs noemde zijn bal een tijdbal en het ding leent zijn vorm van de globevormige openbare klokken die in die tijd in alle grote steden te vinden waren. Sindsdien is het een jaarlijks gebeuren geworden, met uitzondering van twee oorlogsjaren.

Het vallen van de bal vanochtend ging gepaard met het strooien van zo'n 1.500 kilo confetti, gezwaai met 15.000 ballonnen en een herrie van jewelste. Burgemeester Giuliani, die naast Ali mocht staan, gaf de voormalige bokser na de geslaagde val een innige 'hug'. Direct daarna begon drie minuten vuurwerk boven de Hudson. Het was op het plein, waar gisteravond nog drie decimeter sneeuw lag, ongeveer min vijf graden, maar hard juichen en veel gestampvoet hield de aanwezigen enigszins warm.

NRC Webpagina's
1 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad