U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Vredesproces Midden-Oosten

Zoon van extremistische rabbijn doodgeschoten


JERUZALEM, 31 DEC. Benjamin Zeev Kahane, de zoon van de extremistische rabbijn Meir Kahane, oprichter van de anti-Arabische beweging Kach, is zondagmorgen doodgeschoten op de Westelijke Jordaanoever. Kahane en zijn gezin werden in hun auto onder vuur genomen vanuit een Palestijns dorp.

Ook Kahane's vrouw kwam bij de aanslag om het leven. Hun kinderen liepen verwondingen op. Volgens de Israëlische legerradio sloeg de wagen na de beschieting over de kop en belandde in een ravijn. Het incident had plaats in de buurt van de joodse nederzetting Ofra, ten noorden van de Palestijnse stad Ramallah.

Kahane's vader rabbijn Meir Kahane richtte in 1973 de anti-Arabische beweging Kach op. De rabbijn zelf werd in 1990 in New York door een Egyptenaar doodgeschoten. De beweging werd verboden nadat haar aanhanger Baruch Goldstein in 1994 in Hebron 29 biddende moslims doodschoot. De leer van van Kahane zou ook grote invloed hebben gehad op Yigal Amir, de man die in 1995 de Israëlische premier Rabin doodschoot.

Waarnemers zijn bang dat door de moord op Kahane het geweld in de Palestijnse gebieden verder zal toenemen. Zaterdag riep de Fatahbeweging van de Palestijnse president Arafat op tot verheviging van de strijd tegen Israël. De beweging wil 2001 tevens uitroepen tot het jaar van de Palestijnse onafhankelijkheid.

Enkele uren na de aanslag op Kahane, werd op de Westelijke Jordaanoever een hoge functionaris van de Palestijnse Fatah-beweging doodgeschoten. Dat hebben Palestijnse autoriteiten bekendgemaakt. Zij houden Israël verantwoordelijk voor de aanslag. Volgens het Israëlische leger kwam Thabet om bij een schietpartij tussen Israëlische soldaten en gewapende Palestijnen. (Reuters/AFP/ANP)

NRC Webpagina's
31 DECEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad