U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
EPA

Wereld Gezondheids Organisatie

National Institute on Drug Abuse

Drugtext
(Over drugsbestrijding met gif)

Ministerie van Buitenlandse Zaken VS


Sproeien uitzonderlijk

Door onze correspondent
BOGOTA, 27 DEC. Colombia is het enige land ter wereld waar drugsteelten door middel van het sproeien van verdelgingsmiddelen worden uitgeroeid. De methode wordt sinds 1987 toegepast. Desondanks is Colombia sinds een paar jaar de grootste cocaproducent ter wereld.

In de afgelopen acht jaar zijn meer dan 260.000 hectare coca en papaver vernietigd met in totaal drie miljoen liter landbouwgif. Toch komen er elk jaar meer drugsplanten bij. Terwijl in de andere Latijns-Amerikaanse landen - waar niet wordt gesproeid - de drugsteelten afnemen, verdubbelde het met illegale gewassen beplante landbouwareaal in Colombia. Door het sproeien trekken boeren dieper de bossen in en ontginnen daar nieuwe velden.

"You can't spray your way out of this mess', zei Klaus Nyholm, de vertegenwoordiger in Colombia van het drugsprogramma van Verenigde Naties, twee jaar geleden. Hij werd daarin bijgestaan door de Colombiaanse minister van Milieuzaken Juan Mayr. "Sproeien werkt niet", zei Mayr tegen de Miami Herald. "We kunnen het land niet permanent blijven verdelgen.' Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, dat de sproeiprogramma's in Colombia financiert en coördineert, wil niet van wijken weten. Elke maand steekt het departement meer dan twee miljoen dollar in het sproeien. Het vernietigen van 57.000 hectare coca in het zuiden van het land is één van de hoofddoelen van het zogeheten 'Plan Colombia'. Daarvoor hebben de Amerikanen een recordbedrag van 1,3 miljard dollar aan voornamelijk militaire steun uitgetrokken. Het is de grootste militaire hulpoperatie de geschiedenis van Latijns-Amerika.

NRC Webpagina's
28 DECEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad