U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Henk Sijthoff (1915-2000)

Laatste courantier

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM 13 DEC. Na een kort ziekbed is zondag Hendrik Albert Henri (Henk) Sijthoff overleden. De laatste Nederlandse 'courantier' werd 85 jaar. Sijthoff was oprichter en voormalig eigenaar van Het Financieele Dagblad, een van de meest succesvolle kranten van de afgelopen jaren.

Sijthoff kwam uit een courantiersfamilie. Hij was de zoon van Henri Sijthoff, die samen met zijn broer eigenaar was van de Haagsche Courant en Sijthoff Pers. Zoals gebruikelijk voor deze generatie ondernemers kreeg hij zijn opleiding bij bevriende bedrijven in het buitenland. Ab Heijn, kleinzoon van Albert Heijn, ging bijvoorbeeld naar Zwitserland en de Verenigde Staten, Hendrik Sijt-hoff studeerde op de Meisterschule voor uitgevers in Leipzig, werkte in Bern bij een producent van gietmachines en liep stages bij persbureau Reuters en kranten in Lausanne en Parijs, bij het Rotterdams Nieuwblad en de Haagsche Courant.

Omdat na de vroege dood van zijn vader - Henk was elf jaar - de aandelen in handen kwamen van zijn oom, koos Henk voor een loopbaan buiten het familiebedrijf. Hij bleef daardoor lange tijd het 'kleine neefje' van zijn generatiegenoten Appie en Freddy die het veel grotere Haagse concern leidden. Maar zijn neven verkochten hun kranten aan Wegener, zodat Henk uiteindelijk als enige de familietraditie voortzette.

In de oorlog kocht hij voor 60.000 gulden een beurskrant, die op last van de Duitse bezetters moest fuseren met een concurrent. Dat werd het Financieele Dagblad. In de jaren vijftig legde hij de basis voor de groei, van 5.000 abonnees in 1950 tot 64.000 nu, door de nieuwsvoorziening uit te breiden van alleen beursnieuws tot breed financieel en economisch nieuws.

"Hij was een ouderwetse uitgever", zegt oud-hoofdredacteur C. Berendsen. " Zeer gesteld op zijn vrijheid en onafhankelijkheid. Zijn wil was wet, maar hij bemoeide zich toen ik hoofdredacteur was nooit inhoudelijk met de krant." Eind jaren zeventig nam hij afscheid. Bij een dreigende verkoop van de krant aan het Haagse Sijt-hoffconcern, tegen de wens van de redactie, werd in 1978 een scheiding doorgevoerd tussen de eigendom van de krant en de zeggenschap. Later stuitten ook kandidaatkopers als het Britse Pearson en De Telegraaf op verzet van het personeel. Pas in 1997 werd de krant voor 84 miljoen gulden ver kocht aan het personeel, de investeringsmaatschappij HAL en achterneef Willem Sijthoff, die ieder een derde van de aandelen kregen.

NRC Webpagina's
13 DECEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad