U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Europese Unie

Europese Samenwerking
(Ministerie van Buitenlandse Zaken)


Kok: Nederland stelt zich hard op tijdens EU-top


DEN HAAG, 3 DEC. Nederland zal zich volgende week tijdens de EU-top in Nice hard opstellen om de eigen wensen vervuld te zien. ,,Een aantal principiële punten verdedigen we als het nodig is tot het bittere eind'', aldus premier Kok zaterdag na afloop van een onderhoud dat hij in Den Haag had met de Franse president Chirac. Frankrijk is op dit moment voorzitter van de EU.

Kok en Chirac benadrukten het grote belang van de top. ,,Zonder een verdrag van Nice wordt de uitbreiding van de EU bemoeilijkt. Dat legt een zware verantwoordelijkheid op president Chirac en ons allen'', aldus Kok. ,,Nederland heeft wel de bereidheid tot consensus te komen.''

In Nice moeten besluiten worden genomen over hervormingen van de EU. Die zijn noodzakelijk voor de beoogde uitbreiding met landen uit Oost-Europa. Nederland wil in Nice afdwingen dat het een zwaardere stem krijgt in de Europese besluitvorming. Kok noemde dit ,,een moeilijk onderwerp''. ,,Verschillen in de bevolkingsomvang moeten zichtbaar zijn in de stemverhoudingen'', vindt Kok.

Nederland heeft nu evenveel stemmen als België, Portugal en Griekenland, die 10 miljoen inwoners hebben. Nederland - met 16 miljoen inwoners - wil uit die groep van kleine landen. ,,Het verschil tussen de grote lidstaten en middelgrote en kleine lidstaten mag niet onaanvaardbaar groot worden'', aldus Kok. Chirac reageerde daar niet op.

Frankrijk is zelf nog verwikkeld in een geschil met Duitsland, dat een zwaardere stem wil dan Frankrijk. Ook later op de dag, na een twee uur durend gesprek tussen Chirac en bondskanselier Schröder van Duitsland, was er nog geen overeenstemming bereikt op dit punt.

Kok is het met Frankrijk eens dat het aantal veto's bij stemmingen tot een minimum dient te worden beperkt. ,,Meerderheidsbesluitvorming moet meer regel dan uitzondering zijn.''

Gelijkwaardigheid is voor Kok ook het uitgangspunt in de discussie over de omvang van de Europese Commissie. Die zal na de toetreding van nieuwe lidstaten veranderen. ,,Uitbreiding zal leiden tot beperking van de commissie'', aldus Kok. Nu nog leveren alle lidstaten één of twee eurocommissarissen.

Chirac ging niet inhoudelijk in op de wensen van Nederland, maar constateerde wel dat Frankrijk en Nederland ,,nog steeds hand in hand werken aan de Europese opbouw''. ,,We hebben de vaste wil om tot een akkoord te komen, zelfs op de moeilijke punten', aldus Chirac, die ter voorbereiding van de top in Nice alle lidstaten bezoekt. (ANP)


Zie ook:

Toekomst Europese Unie staat in Nice op het spel (2 december 2000)
Prodi vreest mislukking EU-top Nice (1 december 2000)
Jospin en Chirac willen elkaar vliegen afvangen (1 december 2000)
'Brussel' leeft, vooral op papier (30 november 2000)

NRC Webpagina's
3 DECEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad