U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Krediet aan L&H onthuld
De banken die miljoenenkredieten hebben uitstaan bij het in moeilijkheden verkerende Vlaamse spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie (L&H) hebben in een zeer ongebruikelijk actie zelf de kredietomvang bekendgemaakt. Het gaat om kredieten zonder zekerheidstelling. De Belgische KBC Bank, met 178 miljoen euro (bijna 400 miljoen gulden) grootste geldschieter, noemt in een verklaring "de recente en uitzonderlijke ontwikkelingen" als reden voor de gegevensverstrekking over een individueel kredietdossier.

De producten van L&H
Wat maakt het door een grote reeks overnames tot 5.500 werknemers uitgegroeide Lernout & Hauspie? Een belangrijk product is de Automatic Speech Recognition. Het is volgens deskundigen het snelst groeiende marktsegment met als toepassingen: voorsorteren van oproepen voor callcentra, thuisbankieren, automobielsector, vluchtinformatie, trading, informatiediensten.

Cartooneske capriolen
In volle feeststemming beginnen we ons games-overzicht met het vrolijke Mario Party 2 (Nintendo 64). Dit spel is gebaseerd op het oeroude ganzenbord, met borden ontworpen rond thema's als een piratenschip en de ruimte. Op die borden bevinden zich zo'n zestig geinige spelletjes, die door maximaal vier spelers tegen elkaar gespeeld kunnen worden. Hoewel simpel, zijn ze inventief en altijd erg leuk. Kortom, het ideale familiespel.

Nieuwe topman bij T-Online
Thomas Holtrop, lid van het bestuur van Deutsche Bank, wordt de nieuwe topman van internetaanbieder T-Online. Hij volgt de onlangs opgestapte Wolfgang Keuntje, zo heeft moedermaatschappij Deutsche Telekom bekendgemaakt. T-Online boekte over de eerste negen maanden een negatief bedrijfsresultaat van 14,4 miljoen euro (31,7 miljoen gulden). De omzet steeg met 86,5 procent tot 542,6 miljoen euro. (ANP)

Digitale Stad verkoopt DDS aan Energis
De Digitale Stad heeft zijn onderdeel DDS Services verkocht aan telecom- en internetdienstverlener Energis, de Nederlandse dochteronderneming van het gelijknamige Britse telecomconcern. DDS Services doet onder andere aan beheer van websites. Ook is het actief als provider. De Digitale Stad veranderde afgelopen maart van een ideële stichting in een commerciële onderneming. Het bezit geen kapitaal voor de noodzakelijke investeringen in DDS Services en heeft daarom besloten tot verkoop. De twaalf werknemers verhuizen mee naar Energis. De partijen maakten geen financiële details

NVJ wijkt ook af van centrale looneis FNV
De journalistenvakbond NVJ stelt voor het komend jaar geen maximum aan de looneis. Daarmee wijkt de FNV-bond af van de vakcentrale FNV. Die stelde maandag een maximale loonsverhoging van 4 procent. De NVJ is na FNV Bouw de tweede bond die afstand neemt van de centrale looneis. De bouwbond eist 6 procent. "De inzet is 4 procent plus. Wij laten de bovengrens bewust open, omdat wij in sommige sectoren een achterstand willen inlopen," aldus NVJ-voorzitter R. Abram gisteren. (ANP)

Uitgifteprijs Telenor
Telenor heeft de maximale uitgifteprijs per aandeel voor de beursgang verminderd met maar liefst 32 procent. Noorwegens voormalige staatstelefoonbedrijf verlaagde vandaag de eerder aangekondigde bandbreedte van 50 tot 64 kroon naar 42 tot 46 kroon. Daarmee komt de geraamde beurswaarde van Telenor uit op 64,4 miljard kroon (17,8 miljard gulden) en zou het concern 17,1 miljard kroon ophalen. Telenor brengt een belang van 21 procent naar de beurs. De uitgifteprijs wordt zondag betaald en de handel start maandag.

Waarschuwing Sopheon
Softwarehuis Sopheon heeft vandaag een winstwaarschuwing gegeven. De verliezen komen nog hoger uit dan in het verleden. Bovendien voldoet de omzetgroei niet aan de marktverwachtingen. De tegenslag heeft te maken met slechter wordende marktomstandigheden voor computersoftware. Ook verloopt de integratie van het bedrijf Teltech, dat recentelijk werd aangekocht, minder makkelijk dan gehoopt.


De Gutenberg bijbel was het eerste belangrijke boek dat rond 1454 werd vervaardigd met een drukpers. Er zijn destijds naar schatting 180 exemplaren uitgegeven, waarvan er nog 48 over zijn, niet zelden incompleet. Japanse onderzoekers hebben in samenwerking met de British Library twee kopieën op internet gepubliceerd. De kwaliteit van de afbeeldingen is zo goed, dat de fysieke editie vaak niet meer nodig is bij onderzoek.
(prodigi.bl.uk/gutenbg)

NRC Webpagina's
1 DECEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad