U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Stemming:
Wat vindt u? Moet euthanasie worden toegestaan bij mensen die levensmoe zijn?

Profiel Euthanasie

Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie

ChristenUnie

Huidige euthenasiewetgeving

Ministerie Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Vonnis in euthanasiezaak Brongersma

Landelijke Huisartsen Vereniging


Tweederde Kamer stemt in met wet euthanasie

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 29 NOV. Met grote meerderheid heeft de Tweede Kamer gisteren het wetsvoorstel aanvaard dat onder bepaalde voorwaarden artsen die euthanasie plegen of hulp bieden bij zelfdoding vrijwaart van strafvervolging. Na een hoofdelijke stemming bleek dat 104 Kamerleden het voorstel steunen, 40 stemden er tegen. Voor de stemming was grote belangstelling van buitenlandse media.

De fracties van CDA, ChristenUnie, SGP en SP wezen het wetsvoorstel af. De SP stemde, niet tegen omdat de fractie tegen euthanasie zou zijn, maar omdat de wet het openbaar ministerie buitenspel zet en omdat de wettelijke erkenning van de schriftelijke wilsverklaring ,,niet deugt'', aldus Kamerlid Kant in een stemverklaring.

Het wetsvoorstel kreeg de unanieme steun van D66, GroenLinks en VVD. Op het Kamerlid Apostolou na (die tegen het voorstel stemde) was ook de PvdA voor. In een stemverklaring zei PvdA-fractieleider Melkert dat een deel van zijn fractie vond dat in de wet onvoldoende tegemoet wordt gekomen aan het recht op zelfbeschikking terwijl anderen het voorstel op onderdelen, zoals het werken met een schriftelijke wilsverklaring, eigenlijk te ver vonden gaan.

De Kamer nam het wetsvoorstel van de ministers Borst (Volksgezondheid) en Korthals (Justitie) ongewijzigd over. Geen van de 16 voorgestelde inhoudelijke wijzigingen, allemaal afkomstig van de oppositie, kreeg voldoende steun in de Kamer.

Volgens het wetsvoorstel mogen artsen een vrijwillig en weloverwogen gedaan verzoek tot levensbeëindiging van ondraaglijk en uitzichtloos lijdende patiënten honoreren als zij zich houden aan een aantal in de wet vastgelegde regels. Daarbij moeten ze euthanasie of hulp bij zelfdoding melden aan de gemeentelijke lijkschouwers. Een onafhankelijke toetsingscommissie beoordeelt of de arts zorgvuldig heeft gehandeld. Is dit niet het geval, of twijfelt de commissie, dan schakelt deze het openbaar ministerie en de Inspectie voor de Gezondheidszorg in. Euthanasie en hulp bij zelfdoding blijven wel als misdrijf in het Wetboek van Strafrecht gehandhaafd.

De drie Samen-op-Wegkerken zeiden gisteren in een reactie ,,zeer bezorgd'' te zijn over de gevolgen van de dinsdag aangenomen euthanasiewet. ,,Er is een grens overschreden die eigenlijk nooit overschreden had mogen worden'', aldus secretaris-generaal B. Plaisier. Kardinaal Simonis, voorzitter van de Bisschoppenconferentie, stelde dat deze ,,legalisering'' niet te verenigen is met het beginsel van het beschermen van menselijk leven. De Nederlandse vereniging voor vrijwillige euthanasie is ‘bijzonder blij' dat de Kamer de wet heeft aangenomen. ,,Voor patiënt en arts is dat een belangrijke stap voorwaarts'', aldus de NVVE.

De Eerste Kamer behandelt het wetsvoorstel naar verwachting begin 2001.


Zie ook:

Meerderheid voor nieuwe euthanasiewet (24 november 2000)
Nederland met nieuwe wet uniek in wereld (24 november 2000)
'Dit is euthanasie zonder grenzen' (24 november 2000)
Ook zonder ziekte hulp bij zelfdoding (21 oktober 2000)

NRC Webpagina's
29 NOVEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad