U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Amerikaanse Verkiezingen

Gore vraagt natie geduld, Bush werkt aan regering

Door onze correspondent MARC CHAVANNES
WASHINGTON, 28 NOV. Al Gore, de Democratische kandidaat voor het presidentschap, vraagt de Amerikaanse natie in een tv-toespraak geduld totdat alle stemmen in Florida zijn geteld. Zijn Republikeinse opponent George W. Bush meent dat hij de verkiezingen heeft gewonnen; hij werkt aan zijn regering.

Deze dubbele werkelijkheid houdt de Verenigde Staten deze week in haar greep. Terwijl de Republikeinse kandidaat vice-president Dick Cheney in Washington een persconferentie hield over de door hem geleide overgangsoperatie naar een Bush-presidentschap, diende advocaten voor de Gore-campagne in Tallahassee een officieel protest in tegen de uitslag in Florida.

President Bill Clinton maakte na afloop van een zitting van zijn kabinet duidelijk dat hij niets te maken had met de beslissing van de Algemene Dienst van de overheid, die het leegstaande ‘overgangs'-kantoor met de bijbehorende financiële middelen (5,3 miljoen dollar) niet aan de Bush-campagne wil overdragen zolang de uitslag van de verkiezingen nog voor de rechter wordt aangevochten.

De ‘secretary of state' van de staat Florida stelde zondag de officiële uitslag in Florida vast. Volgens haar berekeningen had Bush gewonnen met 537 stemmen. Daarmee maakt hij aanspraak op de 25 kiesmannen van de staat, die hem op hun beurt aan een meerderheid in het Kiescollege helpen, dat Bush het presidentschap van de Verenigde Staten zou bezorgen.

In zijn tv-toespraak deed Gore een vurig beroep op Amerikaanse waarden. ,,Een stem is niet zomaar een stukje papier'', zei hij. ,,Een stem is een menselijk geluid, een uiting van de principes van één mens. Wij mogen geen stem het zwijgen laten opleggen.'' Gore verwees naar de kiesdistricten Miami Dade en Palm Beach waarvan, om verschillende redenen, geen handmatig tellingen in het eindresultaat werden meegewogen. Hij zou daar honderden stemmen zijn verloren door gebrekkige apparatuur of verwarring onder de kiezers.

De Democraat moest gisteravond weerstand bieden aan de groeiende roep om een einde te maken aan de nu drie weken durende nasleep van de verkiezingen. Republikeinen moedigen die stemming aan; zij wijzen op herhaalde uitslagen in Florida in het voordeel van Bush en op opiniepeilingen die een licht afnemend geduld bij het publiek suggereren. Gore heeft tijd nodig om zijn laatste kaart uit te spelen: de rechters in Florida, die eerder het idee hebben gesteund dat alle stemmen moesten worden geteld.

Cheney deelde mee dat hij, na de weigering van de General Services Administration privé-fondsen (tot 5000 dollar per persoon) gaat werven om de overgangswerkzaamheden in Washington te kunnen beginnen. De nieuwe president moet 3000 benoemingen doen, waarvan 600 moeten worden goedgekeurd door de Senaat. Zolang Gore niet toegeeft dat hij heeft verloren kan Bush geen voordrachten doen, ook niet bij de FBI die uitgebreid veiligheidsonderzoek doet naar nieuwe topfunctionarissen.

Bij wijze van steunoperatie voor de positie van Gore reisden de Democratische leiders in Senaat en Huis van Afgevaardigden, Tom Daschle en Dick Gephardt, gisteren naar Florida. In een telefonisch groepsgesprek met de vice-president en zijn running mate Joe Lieberman, verklaarden zij dat het terecht was dat Gore de uitslag aanvocht. Het op CNN uitgezonden kwartet voor vier eensgezinde heren leverde later nogal wat spot op van Amerikaanse commentatoren.

De rechtszaak waarin Gore de uitslag aanvecht wordt donderdag of vrijdag voortgezet. Andere rechtbanken houden zich bezig met onregelmatigheden bij het stemmen en tellen in verschillende kiesdistricten. De meeste aandacht gaat uit naar de zitting van het federale Supreme Court in Washington, dat vrijdag pleidooien van partijen aanhoort. Eiser is de Bush-campagne, die wil dat iedere handmatige hertelling buiten de wet wordt verklaard.

NRC Webpagina's
28 NOVEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad