U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Amerikaanse verkiezingen


Bush claimt overwinning, Gore gaat in beroep

Door onze correspondent MARC CHAVANNES
WASHINGTON, 27 NOV. George W. Bush is opnieuw uitgeroepen tot de officiële winnaar van de verkiezingen in Florida. Daarmee maakt hij aanspraak op het presidentschap van de Verenigde Staten. Zijn tegenstander Al Gore vecht het resultaat aan.

Het bestuur van de staat Florida stelde gisteravond de uitslag van de verkiezingen vast in chaotische omstandigheden. Katherine Harris, de secretary of state van Florida, deelde mee dat de Republikein Bush met 537 stemmen had gewonnen van de Democraat Gore. Op verkiezingsavond 7 november bestempelden de Amerikaanse media Bush twee uur lang tot winnaar. Harris deed dat ook op 14 november, na sluiting van de officiële telling.

De Republikein Bush riep zichzelf gisteravond ook uit tot winnaar van de verkiezingen. Hij wees zijn kandidaat vice-president Dick Cheney, die zaterdag het ziekenhuis verliet na een vierde, lichte hartaanval, aan als degene die de overgang naar zijn presidentschap zou organiseren. Andrew Card, ook minister onder president Bush senior, zou zijn stafchef op het Witte Huis zijn. Cheney zou met de Clinton-regering een transition-office moeten openen. Een woordvoerder van president Clinton liet daarop weten dat het Witte Huis, hangende alle rechtszaken, daar zeker een week mee wacht.

Vrijdag dient voor het Supreme Court in Washington een door de Bush-campagne aanhangig gemaakte zaak. De Republikeinen willen dat alle hertellingen met de hand buiten de wet worden verklaard. In een serie rechtszaken in Florida worden vraagtekens gezet bij de vaststelling van de uitslag in verschillende kiesdistricten. De Gore-campagne deelde gisteren, bij monde van kandidaat vice-president Joe Lieberman, mee dat de 'officiële' uitslag van Florida vandaag voor de rechter in die staat zou worden aangevochten. Vice-president Gore bevestigde deze stap vandaag in een vraaggesprek met The New York Times. De Democraten hebben tenminste drie klachten:

  • Meer dan 10.000 stemmen in het kiesdistrict Miami Dade zijn door de machine niet herkend en nooit met de hand geteld; tijdens een zeer beperkte hertelling met de hand van alle stemmen in Miami Dade won Gore 156 extra stemmen die zijn ook niet meegerekend.
  • Gore verloor 51 stemmen in het kiesdistrict Nassau County, waar de kiescommissie besloot niet het resultaat van de machinale hertelling in te leveren, maar dat van de verkiezingsavond. Hiertoe werd besloten door kiescommissie waarvan een zittend lid volgens de Democraten was vervangen door een burger, die niet gerechtigd was daarin zitting te nemen.
  • In Palm Beach zou Gore 200 of meer stemmen erbij hebben gekregen als de stemmen die waren herteld vóór vijf uur gistermiddag waren meegerekend. Na een marathon van 35 uur tellen rondde men in Palm Beach de hertelling van bijna een half miljoen stemmen af, twee uur te laat. Het bestuur van de staat Florida weigerde zowel de tussenstand van 5 uur als het definitieve resultaat een rol te laten spelen in de 'officiële' uitslag. Volgens het weekblad Time zou Gore in Palm Beach 846 extra stemmen krijgen als de stembiljetten met alleen kuiltjes in plaats van volledige gaatjes werden meegeteld. In het kiesdistrict Broward county is dat wel gebeurd.

    In aparte door burgers aangespannen rechtszaken worden andere onregelmatigheden aangevochten:

  • In het kiesdistrict Seminole zijn naar verluidt 15.000 poststemmen meegeteld, nadat Republikeinse partijwerkers ontbrekende formaliteiten (datum, afzender, identificatie kiezer) op die biljetten hadden aangevuld.
  • In Palm Beach houden duizenden kiezers (meest bejaarden en zwarten) staande dat zij niet hebben kunnen stemmen door de misleidende vormgeving van de biljetten, respectievelijk intimidatie bij de stembureaus.

  • NRC Webpagina's
    27 NOVEMBER 2000


    ( a d v e r t e n t i e s )

    Klik hier

    Klik hier

        Bovenkant pagina

    NRC Webpagina's © NRC Handelsblad