U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Ministerie weigert publicatie van boek
De officiele geschiedschrijving van de dekolonisatie van Suriname en de Antillen loopt vertraging op. De opdrachtgever, het ministerie van Binnenlandse Zaken, weigert vooralsnog toestemming te geven voor publicatie. Het ministerie vindt dat de auteurs te ruimhartig hebben geput uit vertrouwelijke informatie van de overheid.

Regie strak, opkomst slap bij WOL
De aandeelhoudersvergadering over de overname van World Online is vanmorgen om 11.00 uur begonnen onder matige belangstelling en een strakke regie. Formeel worden er in de Rotterdamse Doelen geen besluiten genomen, maar commissarissen en bestuursleden van World Online lichten vandaag toe waarom aandeelhouders zouden moeten instemmen met een bod van Tiscali.

Bij digitaal gokken gaat het niet om de esthetiek
Holland Casino voorziet grote mogelijkheden voor gokken op internet. Het balletje rolt via het computerscherm tenslotte even onvoorspelbaar als aan de speeltafel.

Schrijven in de zapcultuur
Onze literatuur verloedert door commercie en massacultuur, zegt de een. Schrijvers hebben baat bij televisie en internet, zegt de ander. In Nijmegen ontmoetten ze elkaar.

Spelregels veranderen
De gasten waren afkomstig uit Utrecht. Zij toonden zich kenners van de wereld in het algemeen en van de politieke ongein te Utrecht in het bijzonder.

Journalist vermoord
MAPUTO, 23 NOV. Onbekende daders hebben gisteren de vooraanstaande Mozambikaanse journalist Carlos Cardoso vermoord. Hij werd doodgeschoten in zijn auto, vlak nadat hij zijn bureau had verlaten. Carduso was eigenaar en hoofdredacteur van het onafhankelijke blad Metical. (Reuters, AP)

Docomo tempert UMTS-enthousiasme
De mobiele telefonie van de derde generatie zou weleens niet de omzetgroei kunnen opleveren waar menig Europees telecomconcern op hoopt. De vele miljarden die de ondernemingen hebben gestoken in UMTS- vergunningen voor onder meer snel internetten via de mobiele telefoon, zullen moeilijk te rechtvaardigen zijn. Dit heeft Keiichi Enoki, bij het Japanse NTT Docomo verantwoordelijk voor mobiel internetten, gezegd in een vraaggesprek met de Britse zakenkrant Financial Times. De KPN- partner is sinds februari vorig jaar actief met i-mode, een tussenvorm tussen GSM en UMTS.

Uit proeven met UMTS blijkt dat het systeem niet ge schikt is om grote bestanden aan beeld en geluid te ver zenden, aldus Enoki. Juist met die grote bestanden zou den de telecomconcerns veel nieuwe omzet kunnen boe ken. Docomo verwacht dan ook dat hooguit 10 15 se conden beeld of geluid zal worden aangeboden als 'pre view'. De klant kan dan later thuis via zijn pc de films of muziek bestellen. (ANP)

FD in bod op Vlaamse zakenkrant
Het Financieele Dagblad heeft samen met de Vlaamse uitgevers Maatschappij en het Noorse mediabedrijf Shibsted een bod gedaan op de Vlaamse krant de Financieel-Economische Tijd. Die krant - oplage 55.000 - staat te koop omdat de meerderheidsaandeelhouder, een werkgeversorganisatie, niet wil investeren in de toekomstplannen van de krant en dus zijn belang wil verkopen. De redactie van de Financieel- Economische Tijd wil niet worden gekocht door de Vlaamse Uitgevers Maatschappij die tevens het dagblad De Standaard uitgeeft. De Standaard is een concurrent van de Financieel-Economische Tijd. De redactie wil liever als zelfstandige krant verder gaan met aandeelhouders die geen uitgever zijn, zegt hoofdredacteur Marc van Cauteren. Twee andere Vlaamse uitgevers - Roelarta en de Persgroep - hebben ook samen een bod gedaan. (Redactie Economie)

Fotomuseum A'dam onzeker
AMSTERDAM, 23 NOV. De plannen voor een Fotografie Museum Amsterdam stuiten op verzet in de Amsterdamse gemeenteraad. In haar Kunstenplan 2001-2004 reserveert wethouder S. Bruines (cultuur) acht ton per jaar voor het op te richten museum, waar de fotografen Paul Huf en Eva Besnyö zich aan hebben verbonden. Tijdens de vergadering van de commissie cultuur van de gemeenteraad bleek woensdag dat niet alle partijen het enthousiasme van Bruines delen. PvdA en VVD menen dat de plannen onvoldoende zijn uitgewerkt, Amsterdam Anders/ De Groenen vindt het te vroeg om het museum de komende vier jaar een bedrag toe te wijzen van 3,2 miljoen gulden en beschouwt het plan vooral als een politieke boodschap. Bruines ijvert al lang voor een fotografiemuseum in de hoofdstad.


De tijd van de tegeltjestaal is nog niet voorbij. Waren tegels met spreuken voorheen vooral te zien op toiletten, inmiddels kom je ze tegen op talloze websites. Zo biedt Quoteland vele wijsheden: "If you love somebody, let them go. If they return, they were always yours. If they don't, they never were." Soms zijn ze afkomstig van schrijvers, politici of filosofen, vaker nog zijn ze zo oud dat de herkomst niet meer te achterhalen is.
(www.quoteland.com)

NRC Webpagina's
23 NOVEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad