U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Amerikaanse verkiezingen

Bush verliest kort geding tegen hertellen stemmen

Door onze correspondent
WASHINGTON, 13 NOV. George W. Bush heeft zijn kort geding tegen het handmatig hertellen van de stemmen in vier districten in Florida verloren. De federale rechter in Miami bepaalde vanmiddag dat de wet van de staat hertellen met de hand mogelijk maakt in geval van twijfel over de uitkomst van een eerdere machinale telling.

De Republikeinse kandidaat voor het presidentschap probeert nu via de hoogste ambtenaar van de staat alsnog zijn zin te krijgen. De 'secretary of state' van Florida maakte vanmorgen bekend dat alle stembureaus hun uitslagen uiterlijk dinsdag om vijf uur ingeleverd moeten hebben. Zij is Republikein en heeft tijdens de aanloop naar de verkiezingen actief campagne gevoerd voor Bush.

Het is zeker dat het hertellen van alle stemmen in Palm Beach county, waar grote verwarring is ontstaan door onduidelijke stembiljetten, niet op tijd af kan zijn. In dat geval wordt het nieuwe resultaat niet meegeteld in de einduitslag. Dat kan de Democratische kandidaat Al Gore de overwinning kosten. Bij een hertelling van een deel van de stemmen in Palm Beach won hij genoeg stemmen om op districtsbasis de verkiezingen te kunnen winnen.

Gore en de zijnen zijn daarop maandagmiddag naar een rechter in het staats- systeem van Florida gestapt om die beslissing van de staat ongeldig te verklaren. De Democraten stellen dat het hertellen een mogelijkheid is die de wetten van Florida toestaan in geval van nood. Het meerekenen van alle stemmen is belangrijker dan een sluitingstermijn uit de wet, die betrekking heeft op normale omstandigheden.

NRC Webpagina's
13 NOVEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad