|
|
|
NIEUWSSELECTIE Profiel Klimaat Klimaatconferentie (officiële site) Klimaatconferentie (site Nederlandse overheid) Nationale Commissie voor Duurzame ontwikkeling en internationale samenwerking
|
Klimaatconferentie
KLIMAATVERANDERINGEN zijn in de geschiedenis van de aarde een gegeven. Ze hebben te maken met geologische verschuivingen op de lange termijn. De kortetermijnvraag waar het in Den Haag om gaat is het verband tussen de uitstoot van fossiele brandstoffen en stijgende temperaturen. De wetenschappelijke discussie hierover neigt naar overeenstemming, maar daarmee is de politieke slag niet gewonnen. Nederland, bijvoorbeeld, preekt al jaren een radicaal beleid van beperking van de CO-uitstoot, maar schuift zijn doelstellingen in de praktijk steeds vooruit richting toekomst. Anderzijds bleek bij de ontmanteling van de inefficiënte productiewijze in de ex- communistische landen van Oost-Europa een enorme milieuwinst geboekt te kunnen worden. Ontwikkelingslanden kampen met het dubbele probleem van goedkoop beschikbare brandstof in de vorm van hout en steenkool en onvoldoende geld voor investeringen in dure milieutechnologieën. In beperkte mate kan de handel in emissierechten hier uitkomst bieden: industrielanden kopen emissierechten van ontwikkelingslanden die hiervoor geld ontvangen om bossen níet te kappen of om herbebossing te financieren. De Verenigde Staten zijn hiervan voorstander, deels omdat het een marktgerichte aanpak is, deels omdat de plicht om schoner te produceren en energiezuiniger te leven wordt geëxporteerd. Overigens bestaat tegen uitbreiding van de emissiehandel bij sommige ontwikkelingslanden - Brazilië en Oost- Aziatische landen - weerstand omdat ze vinden dat dergelijke afspraken leiden tot buitenlandse bemoeienis met het binnenlandse beleid ten aanzien van ontbossing. Achter deze technische kwesties gaat een teleologische vraag schuil. In hoeverre kan van mensen geëist worden dat ze bereid zijn vrijwillig af te zien van de verworvenheden van wat bij gebrek aan een beter woord de vooruitgang wordt genoemd? Hoe vergroot de nog steeds groeiende wereldbevolking de druk op het milieu en hoe beïnvloedt dit het klimaat? Kunnen technologische doorbraken in energie-opwekking en energieverbruik oplossingen brengen? Bestaat er wel zo iets als duurzame ontwikkeling, waarbij welvaartsgroei en behoud van de natuurlijke omgeving blijvend samengaan?
NOCH DE DEMONSTRANTEN noch de deelnemers zullen in twee weken Den Haag hierop eensluidende antwoorden geven. Maar het is belangrijk dat ontwikkelingslanden en industrielanden het ten minste eens worden over een gemeenschappelijk broeikasbeleid.
|
NRC Webpagina's 13 NOVEMBER 2000
|
Bovenkant pagina |
|