U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Europese Unie

Antonio Vitorino


Brussel: geen EU-superpaspoort

Door onze correspondent CAROLINE DE GRUYTER
BRUSSEL, 31 OKT. De woordvoerder van Eurocommissaris Antonio Vitorino (Justitie en Binnenlandse Zaken) had zondag een ongewoon drukke dag. De Britse krant Mail on Sunday onthulde namelijk dat Vitorino het Britse paspoort wil vervangen door een Europees paspoort.

Het wapenschild van de koningin, voorop, zou wijken voor gele Europese sterren. "Will Blair Veto It?" kopte het blad. Lezers konden een bonnetje 'Join Our Protest' naar de minister van Buitenlandse Zaken sturen.

Met de top van Nice in het vooruitzicht sloeg dit verhaal in als een bom. In Nice, in december, willen de Europese regeringsleiders afspraken maken over nieuwe regels voor de besluitvorming binnen de Europese Unie: over welke onderwerpen kunnen EU-lidstaten voortaan nog veto's uitspreken. De onderhandelingen zijn keihard. Hoe meer horrorverhalen als over het vermeende einde van hun pas, des te minder onderhandelingsruimte voor Blair.

"Het artikel in de Mail is onzin", zegt Vitorino's woordvoerder. "We komen niet aan het wapen van de koningin. Dat zou geen land accepteren." Wel onderzoekt de Commissie hoe paspoorten in Europa minder fraudegevoelig gemaakt kunnen worden. Zo is de trend onder illegalen in Brussel om valse passen te kopen die in Spanje worden gemaakt. De EU- lidstaten varen op het gebied van Justitie en Binnenlandse Zaken hun eigen koers. Maar door de toestroom van illegalen praten zij nu toch over een gemeenschappelijk immigratie- en asielbeleid, en over fraudebestrijding. De Commissie is nu op zoek naar meer fraudebestendig papier. Ze wil ook de volgorde van gegevens harmoniseren. Zo vermeldt het ene land achternaam en dán voornaam; het andere andersom. Nu kan 'John Edward' worden gearresteerd terwijl de politie 'Edward John' zoekt.

Brussel vreest dat het Britse drogbeeld van 'EU-superpaspoort' wel zal blijven bestaan. Ironisch genoeg verwacht de Commissie dat niet de Britten, maar de Grieken moeilijk gaan doen over het nieuwe paspoort. Als het er al komt, zal de vermelding van religie sneuvelen. En de Grieken hechten daaraan als de Britten aan het wapen van de koningin.

Tabloids voeden vrees EU-paspoort

Door onze correspondent HANS STEKETEE
LONDEN, 31 OKT. Brussel verbiedt ons snoep!, schreef een Britse tabloid-krant vorig jaar op de voorpagina. Het gaatje in de Polo Mints, populaire zwembandvormige pepermuntjes, zou in strijd zijn met een Europese richtlijn. Maar omdat Tony Blair zich nu eenmaal heeft uitgeleverd aan de monstrueuze federale superstaat-in-wording op het vasteland, was er niets aan te doen, aldus de krant.

Het bleek een 1 aprilgrap. Maar het had net zo goed ernst kunnen zijn. Het 'Poloverbod' past goed in de stroom bizarre berichten over hoe de EU steeds meer tentakels uitslaat over het Kanaal naar het moedige maar machteloze Brittannië. Als we de tabloids mogen geloven is het binnenkort onder meer gedaan met de rode dubbeldekkerbus, de krantenjongen, de pint real ale, de Britse wc-pot en andere hoofdbestanddelen van de nationale identiteit. Het ounce en het pound als gewichtmaat zíjn al gesneuveld. Nu de gelijknamige munt en het linksrijden nog. Het bericht in The Mail on Sunday dat het Britse paspoort eraan moest geloven, past naadloos in dezelfde, licht masochistische trend om sinds het inenstorten van het Empire naar boemannen in de boze buitenwereld te blijven zoeken. De Britten hadden tien jaar terug al eens moeten instemmen met het verschijnen van 'Europese Unie' op de omslag en een omschrijving van de drager als 'burger' in plaats van het tot dan toe gebruikelijke 'onderdaan'. Maar nu zou ook het koninklijke wapen eraf moeten, terwijl de stemmig donkerblauwe kaft voortaan hemelsblauw zou worden, met 'EU- logo' van gele sterren, aldus The Mail. Klets, zo bleek al snel in Brussel. Maar zelfs Tony Blair was even op het verkeerde been gezet. Een uit bed gebelde woordvoerder liet weten dat de premier "stevige reserves" hield tegen het plan en dat een Brits veto in de lucht hing.

Keith Vaz, de minister voor Europese Zaken, reageerde ook rolvast: netjes-kribbig en zonder spoortje humor. Hij kan het EU-paspoort in elk geval bijzetten op de website van het Foreign Office, waar hij sinds begin dit jaar reageert op de "vervormde berichtgeving in de pers" en "zoveel mogelijk mythes ontkracht".

MYTHES: www.fco.gov.uk

NRC Webpagina's
31 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad