U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Japanse toegang tot VS

Docomo in alliantie met AT&T

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 31 OKT. NTT Docomo, het grootste mobiele telefoonbedrijf van Japan, wil een belang in AT&T Wireless, de beursgenoteerde mobiele telefoniegroep van het Amerikaanse telecombedrijf AT&T.

Docomo zou een belang willen verwerven van maximaal 20 procent. Dat schrijft de Britse zakenkrant The Financial Times. Op grond van de huidige beurswaarde van AT&T Wireless zou een belang van 20 procent zo'n tien miljard dollar (26 miljard gulden) kosten. AT&T en NTT Docomo willen het bericht niet bevestigen.

Afgelopen zomer verwierf NTT Docomo een belang van 15 procent in KPN- dochter KPN Mobile. In Hongkong hebben de Japanners geïnvesteerd in Hutchison Telephone, de mobiele telefoniedochter van het conglomeraat Hutchison. Uitbreiding van de positie in de Verenigde Staten heeft voor NTT Docomo een hoge prioriteit. Het Japanse bedrijf heeft eerder VoiceStream Wireless genoemd als een geschikte partner. De geavanceerde technologie voor mobiele telefonie van Docomo zou goed passen bij die van VoiceStream. Docomo slaagde er drie maanden geleden niet in VoiceStream Wireless over te nemen, in plaats daarvan kwam dit Amerikaanse bedrijf in handen van Deutsche Telekom.

AT&T maakte vorige week bekend zich te zullen opsplitsen in verschillende bedrijven. AT&T Wireless wordt een onafhankelijk bedrijf met eigen bezittingen. Dat zou de belangstelling van NTT Docomo hebben gewekt.

AT&T Wireless en dochterondernemingen hebben in totaal 15 miljoen abonnees. Marktleider in de VS is Verizon Wireless (een samenwerking van het Britse Vodafone en Bell Atlantic). Cingular Wireless, een alliantie van SBC Communications en Bell South, heeft zo'n 19 miljoen abonnees. NTT Docomo heeft ook belangstelling voor een samenwerking met Cingular Wireless. NTT Docomo heeft een mondiaal leidende positie in mobiele telefonie dankzij het succes van de i-mode, een mobiele telefoon waarmee gebruikers eenvoudig kunnen mailen en internetten. NTT Docomo wil i- mode, of varianten daarop, gaan introduceren in de VS en, samen met KPN, in Europa. In mei volgend jaar lanceert NTT Docomo in Japan een netwerk voor de zogeheten derde generatie mobiele telecommunicatie, het eerste in de wereld. De technologie die dan wordt geïntroduceerd moet snel internetten mogelijk maken (40 keer sneller dan nu) en het verzenden van bewegende videobeelden.

NRC Webpagina's
31 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad