U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

'Parool zoekt rustig vaarwater'


Stichting Het Parool, eigenaar van PCM Uitgevers, maakt zich zorgen om de toekomst van de kranten van PCM, maar wil zich niet losmaken uit het moederconcern.

Door onze redacteur REMMELT OTTEN

ROTTERDAM, 31 OKT. "Wij kunnen en willen helemaal niet uit PCM stappen", zegt Theo Strengers, secretaris van het bestuur van de Stichting Het Parool. "Onze verantwoordelijkheid geldt alle kranten van PCM. Wij zijn er voor het in stand houden van de pluriformiteit van de Nederlandse pers, net als PCM."

De Stichting heeft een belang van 57,4 procent in PCM en is in theorie eigenaar van PCM Uitgevers, waar alle landelijke dagbladen behalve De Telegraaf toe behoren. Gisteren lekte het nieuws uit dat de Stichting zich zorgen maakt over de bezuinigingen die nodig zijn bij Het Parool - en bij de andere kranten van PCM - door de stijgende kosten, investeringen in internet en stagnerende groei bij het concern.

"Wij maken ons zorgen over Het Parool, een krant die ons zeer aan het hart gaat", zegt Strengers, voormalig directeur van het reclamebureau Publicis. "De recente ontwikkelingen maken duidelijk dat dagbladen het moeilijker krijgen, bijvoorbeeld omdat de advertentievolumes niet verder stijgen. Dat geldt niet alleen voor Het Parool, maar tot mijn spijt voor alle kranten. We zoeken naar een manier om Het Parool, een krant met weinig vlees op de botten, in rustiger vaarwater te krijgen. Maar dat doen we binnen PCM, samen met PCM."

De bloeitijd van Het Parool, onstaan als verzetskrant in de Tweede Wereldoorlog, lag in de jaren vijftig en zestig. De afgelopen twee decennia kalfde de oplage steeds verder af tot ver onder de 100.000. De krant richt zich inmiddels alleen op 'groot Amsterdam'.

Een toekomst van Het Parool buiten PCM ligt nog ver weg, zegt Strengers. "We kunnen ons voorstellen dat dat misschien mogelijk is - als PCM zich daar in kan vinden. Maar we hebben daar nog niet eens een constructie voor bedacht. En tot nu toe heb ik niet de indruk dat Smaling (bestuursvoorzitter van PCM) graag van Het Parool af wil."

Het is ook de vraag hoeveel speelruimte de Stichting Het Parool heeft, omdat zij geen echte zeggenschap heeft. Zo mag de Stichting slechts één van de negen commissarissen van PCM voordragen, net als de Stichting de Volkskrant en de Stichting ter bevordering van de christelijke pers (Trouw). Op de aandeelhoudersvergadering van PCM kunnen de Stichtingen als ze het niet eens zijn met het beleid hooguit de jaarrekening afkeuren.

In zijn column in Het Parool suggereerde oud-PvdA-voorzitter Felix Rottenberg dat de Amsterdamse krant moet gaan samenwerken met het lokale AT5. Die tv-zender is nog eigendom van PCM maar wordt op korte termijn verkocht, mogelijk aan de gemeente Amsterdam. Zo'n combinatie van verschillende 'kanalen' - krant, tv en website - is een van de trends in de internationale uitgeverswereld, maar in Nederland nog nauwelijks vertoond. "Heel modern", zegt Strengers, die zelf als voorbeeld de Chicago Tribune noemt. Verslaggevers van die Amerikaanse krant werken tegelijkertijd voor de lokale tv-zender.

De suggestie dat de Stichting Het Parool zo rijk is dat zij tot in lengte van dagen eventuele verliezen bij dagblad Het Parool zou kunnen aanvullen, wijst Strengers van de hand. "We zijn er niet om iets in stand te houden waar geen belangstelling voor is", zegt Strengers. "Er moet wel een basis zijn om een dagblad te laten verschijnen." Het tijdstip dat die basis er niet meer zal zijn, zegt Strengers, is "nog ver weg".

NRC Webpagina's
31 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad