U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
CBS

Zie ook:
Polderwonder ligt beneden NAP (NRC, 28 oktober)


Groei verschilt sterk per regio

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 28 OKT. De economische groei is zeer ongelijk verdeeld over Nederland. Anders dan tot nu toe is aangenomen, blijkt de Randstad ondanks het vertrek van veel bedrijven naar Brabant en Gelderland toch de hoogste economische groei te vertonen.

De oostvleugel van de Randstad (Utrecht, Amersfoort, Almere) en de zuidrand van agglomeratie Amsterdam (Haarlemmermeer, Amstelveen, Diemen) groeien het hardst; de laagste groei treft men aan in de periferie van het land.

Dit blijkt uit groeicijfers voor de regionale ontwikkeling in de afgelopen vijf jaar die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren heeft gepubliceerd.

Absolute koplopers zijn Almere en de regio Amstelveen en omstreken, met een gemiddelde groei van 6,5 procent over de afgelopen vijf jaar. Die groei is vooral te danken aan een beperkt aantal sectoren: zakelijke dienstverlening, groothandel, bank- en verzekeringswezen. Deze sectoren spelen naast post en telecommunicatie ook een belangrijke rol in de meeste andere regio's met zeer hoge groeipercentages.

Opmerkelijk is dat niet alleen de agglomeratie Amsterdam floreert, maar ook de gemeente Amsterdam. Met een gemiddelde groei van 4,5 procent over de afgelopen vijf jaar lag de hoofdstad ruim boven het landelijk gemiddelde van 3,6 procent. In de afgelopen decennia bleef de Amsterdamse economie stelselmatig achter bij de landelijke ontwikkeling. De recente bloei van de stad is grotendeels toe te schrijven aan de commerciële dienstverlening.

Deze belangrijke groeifactor is sterk geconcentreerd in de noordoostelijke Randstad. Haarlemmermeer gaat aan kop: daar wordt ruim 77 procent van de toegevoegde waarde gerealiseerd in de commerciële dienstverlening. Ook Amsterdam, Amstelveen en omstreken, Almere, Amersfoort en Utrecht zitten boven de zestig procent. In de drie noordelijke provincies blijven alle regio's onder de veertig procent.

NRC Webpagina's
28 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad