U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Stemming:
Wel of niet naar Eritrea?

Dossier Srebrenica met een link naar het eindrapport van de Commissie-Bakker.


Militairen naar Eritrea

CDA geeft geen steun aan missie

Door onze politieke redactie
DEN HAAG, 19 OKT. Met het CDA faliekant tegen, heeft de Tweede Kamer gisteren ingestemd met het sturen van Nederlandse militairen op VN-vredesmissie naar Eritrea voor zes maanden.

De met name door PvdA-fractieleider Melkert verwoorde hoop bij de andere partijen dat het CDA op het laatste moment zou bijdraaien en zich achter de brede steun in de Kamer voor de missie zou scharen, werd niet bewaarheid. CDA-fractieleider De Hoop Scheffer beëindigde het debat met de mededeling dat het CDA instemming onthield, maar achter de 'mannen en vrouwen' staat die als militair naar Eritrea worden uitgezonden. Ook de SP en de SGP waren tegen.

De bezwaren van het CDA zijn vooral gelegen in de 'te weinig robuuste' opzet van de missie. "Wat is dat voor een vredesmissie, waarvan nu al zeker is dat hij wegloopt als het moeilijk wordt?" vroeg De Hoop Scheffer zich gisteren af. Naar zijn mening geeft vooral de ervaring met VN-vredesmissies in Afrika aan dat de tijd van missies van 'blauwhelmen' - die door hun lichte bewapening vrede niet kunnen opleggen - eigenlijk voorbij is.

De regering betoogde, bij monde van de ministers Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) en De Grave (Defensie), dat naar het beste weten van alle betrokkenen de oorlogvoerende partijen, Ethiopië en Eritrea, oprecht zijn in hun vredeswens. Ook zijn volgens hen de vooruitzichten op vredesonderhandelingen goed en is de kans op onverwachte hervatting van de oorlog tussen de twee buurlanden gering.

Met name Dijkstal (VVD) en Melkert maakten tijdens het debat toespelingen op twijfels en gewetensnood in de eigen fractie. De uiteindelijke eensgezindheid werd in de Kamer niet op de proef gesteld, omdat er geen moties ter tafel lagen en nergens over gestemd werd. De tweede oppositiepartij, GroenLinks, steunt de missie onvoorwaardelijk.

De meeste partijen probeerden zoveel mogelijk zekerheden te verkrijgen ten aanzien van een scenario bij een calamiteit in Eritrea. Dijkstal verlangt dat de regering, bij voorkeur maandelijks, de Kamer laat weten hoe de risico's in Eritrea zich ontwikkelen. De Kamer had graag meer duidelijkheid gewild over de zogeheten rules of engagement van de VN-missie - de voorwaarden waaronder de VN-troepen militair geweld inzetten. Deze voorwaarden moeten echter nog worden opgesteld, zo bleek gisteren in de Kamer.

Minister De Grave verzekerde de Kamer dat de Nederlandse troepen niet verantwoordelijk zijn voor onverwachte vluchtelingenstromen, maar in noodgevallen vluchtelingen hun steun niet zullen onthouden.


Zie ook:

Voor de 'jongens' is missie Eritrea 'perfect' (14 oktober 2000)
Kamer: missie Eritrea 'doenbaar' (10 oktober 2000)
CDA: Eritrea is fuik voor troepen (3 oktober 2000)

NRC Webpagina's
19 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad