U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
CDA

Stemming

Haagse site


CDA: Eritrea is 'fuik' voor troepen

Door onze politieke redactie
DEN HAAG, 3 OKT. Oppositiepartij CDA wijst uitzending van Nederlandse militairen naar Eritrea af omdat deze VN-vredesmissie 'een fuik' is voor de troepen.

Het CDA meent dat het kabinet voor een Nederlandse deelname betere garanties en voorwaarden moet bedingen bij de Verenigde Naties en de Verenigde Staten.

De brief aan de Tweede Kamer die het kabinet later deze week opstelt, zal het CDA-standpunt niet meer kunnen veranderen, aldus M. Verhagen, buitenlandwoordvoerder van de CDA-fractie.

Reeds nu staat volgens het CDA vast dat aan belangrijke eisen die gelden voor Nederlandse deelname aan vredesmissies niet wordt voldaan.

De grootste oppositiepartij laakt de afwezigheid van de Verenigde Staten, of een ander permanent lid van de Veiligheidsraad, in de vredesmissie.

De thans van Washington ontvangen beloften over Amerikaanse hulp bij een eventuele evacuatie bij calamiteiten zijn ongeloofwaardig, meent het CDA, omdat ter plaatse geen Amerikaanse vredestroepen aanwezig zullen zijn.

Het CDA vindt verder de opdracht van de VN-troepen, het toezicht houden op de wapenstilstand tussen Eritrea en Ethiopië, en de daarbij behorende lichte bewapening te beperkt. "Er zijn aanwijzingen dat Ethipië en Eritrea zich voorbereiden op hervatting van de strijd", aldus Verhagen. Dit maakt de opzet van de vredesmissie, waarvoor het kabinet 700 mariniers voor zes maanden wil leveren, ongeloofwaardig. Verhagen: "De VN-troepen in Eritrea zullen niet in staat zijn bij schending naleving van de wapenstilstand af te dwingen. Dat maakt de hele onderneming tot een fuik."

De bezwaren van het CDA zijn ontleend aan het Toetsingskader, dat de Kamer sinds 1994 hanteert bij de uitzending van Nederlandse troepen. Premier Kok had het CDA vrijdag onverantwoordelijkheid verweten, omdat het zich al tegen deelname aan de VN-missie uitspreekt voordat de Kamer per brief volledig is ingelicht. Het CDA wijst deze kritiek van de hand op grond van de eerdere weigering van het kabinet met de Kamer in debat te treden.

Minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) had de verzoeken van het CDA eerder deze maand als 'kippendrift' afgedaan. De tweede oppositiepartij, GroenLinks, heeft ten aanzien van Nederlandse deelname aan de VN-missie een 'positieve grondhouding', aldus een fractiewoordvoerder. GroenLinks wil een hoorzitting in de Kamer met externe deskundigen.

De Verenigde Naties benoemden gisteren de ambassadeur van Botswana bij de VN, Legwaila Joseph Legwaila, tot hoofd van de missie in Eritrea.

Premier Kok omschreef gisteravond tijdens een toespraak de VN-missie als een poging in Eritrea "positieve energie vrij te maken, zodat de mensen daar weer perspectief krijgen".

Zie ook:

  • Besluit over vredesmissie is 'legpuzzel' (30 september 2000)
  • VN'ers wachten mijnen, schorpioenen en zon (29 september 2000)
  • Kamer tobt over vredesavontuur (27 september 2000)
  • Dossier Srebrenica met een link naar het eindrapport van de Commissie-Bakker.
  • NRC Webpagina's
    3 OKTOBER 2000


    ( a d v e r t e n t i e s )

    Klik hier

    Klik hier

        Bovenkant pagina

    NRC Webpagina's © NRC Handelsblad