U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   V O O R A F :
Gouden handen

STÉPHANE ALONSO
Handwerklieden kampen met een slecht imago. Ze verrichten zware, smerige en slechtbetaalde arbeid. Bedrijven raken "zwaar in de problemen als gevolg van het schreeuwende tekort aan werklieden, terwijl de economie als nooit tevoren draait", aldus de makers van Gouden Handen, een zesdelige serie over vakmanschap. De boodschap van deze door Arbeidsvoorziening gesponsorde serie is glashelder: vakarbeid is ontzettend leuk en je kunt er ook nog een aardige cent mee verdienen.

De brengers van deze boodschap zijn jeugdige vaklieden die enthousiast over hun werk vertellen. Maar veel verder dan 'gezellig' en 'uitdagend' komen de meesten niet. De werkgevers die aan bod komen zijn op zoek naar werknemers met 'een goede mentaliteit' en lage looneisen. Echt uitnodigend klinkt dat niet. De bijna constant aanwezige suffige jaren- tachtig-muziek, doet de rest.

De eerste aflevering gaat vanavond over de metaal. We bezoeken een werf waar plezierjachten worden gebouwd. Een werknemer zegt dat hij graag zou varen op de luxe-boten die hij vervaardigt. Daarmee is het bewijs geleverd: rijk word je niet in de metaalbewerking.

De serie ontbeert diepgang. Hoe ernstig zijn bijvoorbeeld de gesignaleerde problemen? Moeten de schaarse werknemers harder werken? Gaan sommige bedrijven uiteindelijk over de kop? Gouden Handen blijft het antwoord schuldig.

Eventjes stijgt de serie boven zichzelf uit, tijdens een bezoek aan een klein, Limburgs metaalbedrijf dat gereedschappen en mallen voor de auto- industrie vervaardigt. Met de invoering van een vierdaagse werkweek is het meest schrijnende arbeidstekort weggewerkt. Dankzij de gunstige arbeidsvoorwaarden heeft het bedrijf een goed imago in de regio en is het een 'trekpleister' voor jonge arbeidszoekenden, zegt de personeelsmanager. De werknemers hebben meer vrije tijd en wisselen regelmatig van taak. "Ze zitten niet meer tot hun 65ste achter één en dezelfde machine."

Gouden handen, Ned.1, 23.47-0.15u.

NRC Webpagina's
17 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad