U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  S P O R T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
WK Plouay/Bretagne

Wereldkampioen tijdrijden

Gontsjar beste in verzwakt deelnemersveld

Door onze sportredactie
ROTTERDAM, 13 OKT. Sergej Gontsjar heeft gisteren in het Franse Plouay de wereldtitel bij het tijdrijden gewonnen. De Duitser Michael Rich werd tweede, de Hongaar Laszlo Bodrogi derde.

Met een grote versnelling fietste de 30-jarige Oekraïener Gontsjar per trap meer meters dan zijn collega's en zo behaalde hij de belangrijkste overwinning in zijn carrière. Met gemiddeld 50,670 kilometer per uur legde hij het 47,6 kilometer lange parcours tussen Rostrenen en Plouay af. Voor zijn slotkilometer had Gontsjar slechts 57 seconden nodig.

Omdat veel vedetten hadden afgezegd, had mijnwerkerszoon Gontsjar op papier maar één concurrent: de wereldkampioen van 1998, Abraham Olano. In de wedstrijd kwam de Spanjaard er echter niet aan te pas. De uitgebluste renner uit de Once-ploeg finishte op meer dan een minuut, als vierde. Zijn ploeggenoot bij Once en wereldkampioen tijdrijden in 1997, Laurent Jalabert, had kort voor de wedstrijd wegens darmklachten afgezegd. Achter Olano eindigde de Brit Chris Boardman, in 1994 wereldkampioen bij het eerste WK tijdrijden, als vijfde.

Gontsjar kreeg op het erepodium verrassend gezelschap. Hij werd geflankeerd door Rich en Bodrogi.Opmerkelijk was de prestatie van Rich, pas drie jaar beroepsrenner. De 31-jarige Duitser rijdt voor de Gerolsteiner-ploeg en nam als reserve deel aan de tijdrit, nadat landgenoot Andreas Klöden vlak daarvoor ziek had afgezegd.

Eerder deze week bedankte regerend wereldkampioen Jan Ullrich voor de eer wegens een blessure. Hij werd vervangen door Jens Voigt, die zevende werd. De Amerikaanse tijdritspecialist Lance Armstrong ontbreekt eveneens op het WK, evenals Nederlands beste tijdrijders Erik Dekker en Servais Knaven. Ook olympisch kampioen Vjatsjeslav Ekimov was er gisteren niet bij.

De twee Nederlandse deelnemers, Remco van der Ven en Marcel Duijn, eindigden in de achterhoede. Ze werden respectievelijk 28ste en 34ste, op 5.18 en 6.13 minuut. "Ze hebben naar behoren gepresteerd", zei bondscoach Gerrie Knetemann na afloop.

Gontsjar werd in Sydney negende in de olympische tijdrit en noemde dat optreden een totale mislukking. In Plouay nam de mijnwerkerszoon uit Oekraïne bij gebrek aan concurrentie slechts wraak op zichzelf. Gontsjar snelde in de slotfase van de 47,6 kilometer lange race tegen de klok naar de gouden medaille. Hij was tien seconden sneller dan Rich. Bodrogi werd derde op 24 seconden.

Voor Gontsjar kwam met de gouden medaille voor de tijdrit een einde aan een jaar dat hij eigenlijk had ingericht voor het grote rondewerk. Met zijn overstap van Vini Caldirola naar Liquigas wilde de Oekraïener na een moeizaam seizoen met onder meer een schorsing wegens hematocrietgebruik nieuwe wegen inslaan. Toen het op de Spelen mis ging, dacht Gontsjar dat hij een goed optreden op het WK wel kon vergeten. Hij vergiste zich in zijn eigen karakter. "Mijn fysieke gesteldheid is niet honderd procent. Na Sydney heb ik alleen maar gerust. Ik heb hier gewonnen dank zij een ijzeren wil."

Valpartijen waren vandaag in de wegrace voor de juniorvrouwen in Plouay aan de orde van de dag. Nicole Cooke liet zich er niet door van de wijs brengen. De 17-jarige Britse reed alle concurrentes uit het wiel en pakte zo de wereldtitel. De Poolse Sadlecka veroverde op 8 seconden het zilver, net voor de Canadese Hall-Patch. Frederika van der Wiel werd op de tiende plaats de beste Nederlandse.

NRC Webpagina's
13 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad