U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   V O O R A F :
Alleenstaanden als 'complete mensen'

DIK RONDELTAP
De Amsterdamse krant Het Parool biedt haar lezers sinds 29 september een nieuwe, Nederlandse, dagelijkse strip over de lotgevallen van drie alleenstaande vrouwen die in hetzelfde grotestadsziekenhuis werken: S1ngle.

De sierlijke, luchtig getekende strip, die na negen afleveringen nog duidelijk met de introductie van de karakters bezig is, wordt getekend door Hanco Kolk (1957) en Peter de Wit (1956). De twee inmiddels gelauwerde tekenaars werken al zestien jaar samen, en maken onder meer de strip Gilles de Geus.

Kolk is verder vooral bekend als tekenaar van de bekroonde strip Meccano, terwijl Peter de Wit iedere dag in de Volkskrant zijn protagonist - de psychiater Sigmund - met plezier zijn patiënten nog wat verder in de ellende laat zakken.

De naam van de nieuwe strip, S1ngle, doet vermoeden dat alleenzijn het belangrijkste thema is, maar die beperking willen de tekenaars zichzelf niet opleggen. Hanco Kolk: "Het is niet de bedoeling dat wij singles als een zeldzame diersoort neerzetten. We streven ernaar de vrouwen als 'complete mensen' neer te zetten en zullen natuurlijk ook dankbaar gebruik maken van het feit dat ze in een ziekenhuis werken. Op die manier proberen we een komische strip te maken die aansluit bij deze tijd, met de specifieke onderwerpen en humor van dit moment. Daarbij is ook het tempo belangrijk. Vergeleken bij twintig jaar geleden is er veel meer voorkennis bij de lezer aanwezig en dat heeft natuurlijk gevolgen voor de ontwikkeling van een grap."

Om al die grappen en situaties te verzinnen komen Kolk en De Wit eens in de veertien dagen een dag bij elkaar om te plotten, waarna Kolk de ideeën en schetsen met een penseel in de definitieve vorm inkt. Daarnaast wordt er dagelijks intensief overlegd, want het streven is om zo actueel mogelijk te zijn. En er kan altijd een aflevering worden tussengeschoven, zoals deze week gebeurde over de Dirk-van-de-Broek- tassen als nieuwe trend. De lezer van de strip volgt intussen hoe de karakters langzaam worden ingevuld: de blonde vrouw met het lange haar koestert het romantische idee van de witte ridder op een paard. Haar blonde, ietwat gezette, vriendin is na diverse amoureuze teleurstellingen wantrouwig tegenover mannen. En de derde vrouw, de donkerharige Stella - de enige tot nu toe met een naam - is het ongevoeligst. Zij 'neemt' mannen spottend zoals ze zijn.

Na negen afleveringen is het te vroeg voor een oordeel over S1ngle, maar als De Wit en Kolk hun belofte nakomen om de strip twintig jaar vol te houden, dan bevat hij genoeg ingrediënten om uit te groeien tot een onderhoudende, dwarse kanttekening bij de hedendaagse geschiedenis.

Wie zelf ambities heeft om strips te tekenen kan zaterdagmiddag kijken naar de herhaling van de Teleac/Not-cursus striptekenen, samengesteld en gepresenteerd door Hanco Kolk en Peter de Wit.

Strip- en cartoontekenen, zaterdag, Ned.1, 15.05-15.31u.

NRC Webpagina's
13 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad