U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Na klachten over UPC

Kamer tegen monopolie op de kabel

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 13 OKT. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat het kabinet zo snel mogelijk een einde maakt aan het monopolie op de kabel. Naar aanleiding van de vele klachten over kabelbedrijf UPC wil na CDA en D66 ook de PvdA de kabelmarkt op korte termijn openstellen.

Het kabinet wil de kabelmarkt nog twee jaar gesloten houden voor concurrenten. PvdA-Kamerlid M. Wagenaar wil staatssecretaris De Vries volgende week voorstellen het monopolie te beëindigen. "Dit getuigt van een schrijnende omgang met de klant. UPC vertoont zulk stuitend monopolistengedrag, dat het doet denken aan het vroegere Oost- Europa", aldus Wagenaar. Drie consumentenprogramma's van de publieke omroep riepen kijkers eerder deze week op UPC voorlopig geen abonnementsgeld meer te betalen. Zij beschuldigen UPC van grove nalatigheid bij het oplossen van problemen met internetverbindingen. De consumentenprogramma's ontvingen ook veel klachten over de service van UPC via de helpdesk en bij abonnees thuis.

Het kabelbedrijf reageerde met de belofte dat abonnees voortaan voor elke dag storing twee dagen abonnementsgeld vergoed krijgen. UPC noemt het direct opengooien van het kabelnetwerk "niet in het belang is van de klant". Volgens het grootste kabelbedrijf van Nederland is de technologie momenteel nog niet rijp om meerdere partijen op de kabel een plaats te bieden. "Wij zijn er van overtuigd dat binnen enkele jaren het netwerk volwassen wordt en dat we dan met derden gaan onderhandelen over toegang tot ons netwerk", aldus een woordvoerder vanmorgen.

Volgens F. Halsema (Groen Links) is De Vries al sinds mei gehouden aan een snelle liberalisering van kabelmarkt, door een motie van Groen Links die volgens Halsema toen met steun van PvdA en CDA in de Tweede Kamer werd aangenomen. Dindsdag wil Halsema van De Vries weten waarom deze motie niet is uitgevoerd. Ook D66 vindt dat er nu een snel einde moet komen aan de monopolisering van de markt.

Eerder stelde kabelbedrijf Casema in verschillende gemeenten al een vergelijkbare abonnementskorting in vanwege internetproblemen. Wagenaar vindt deze compensatie onvoldoende.

NRC Webpagina's
13 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad