U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Domeinnaam regering.nl in handen van overheid

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 13 OKT. De Amsterdamse advocaat mr. J.L. de Kreek van het eenmansbedrijf De Digitale Advocaat moet de domeinnamen regering.nl, miljoenennota.nl, troonrede.nl en prinsjesdag.nl. op het internet afstaan aan de staat der Nederlanden. Dat heeft de president van de Amsterdamse rechtbank bepaald in een kort geding dat landsadvocaat mr. H.J.M. Boukema had aangespannen tegen het 'juridisch adviesbureau'.

De Digitale Advocaat heeft de domeinnamen vorig jaar geregistreerd bij de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) en is volgens Boukema uit op geldelijk gewin. De overheid heeft het verbod op het gebruik van de domeinnamen door de Digitale Advocaat geëist, omdat het bedrijf zich volgens de landsadvocaat zaken heeft toegeëigend die sinds mensenheugenis aan de staat toebehoren. De gedaagde stelde hier tegenover dat de SIDN hem de domeinnamen had toegewezen en daarmee binnen de spelregels is gebleven die juist sinds 1 april 1999 een zekere liberalisering hebben ondergaan. Bovendien heeft De Kreek geen commerciële motieven, zo stelde zijn raadsman mr. M.Ch. Kaaks ter zitting, maar is hij een internetpionier die uit fascinatie voor het medium enkele jaren geleden zijn activiteiten is begonnen.

De president volgt echter de mening van Boukema die stelt dat de Digitale Advocaat onrechtmatig heeft gehandeld door de domeinnamen te laten registreren. Toewijzing van die namen door de SIDN impliceert nog niet dat het gebruik ervan rechtmatig is en aan die toewijzing kunnen ook geen rechten worden ontleend, aldus de rechtbank.

Volgens Boukema is het belangrijkste bezwaar dat het gebruik van deze domeinnamen door een particulier verwarring schept. Bezoekers van de deze internetsite verwachten informatie van de regering aan te treffen, meent de president. Bovendien wordt de overheid door dit soort 'domain name grabbing' belemmerd om via internet de burgers te informeren, meent de president. De Kreek moet binnen een week het gebruik van de domeinnamen staken, op straffe van een dwangsom van duizend gulden per naam per dag.

NRC Webpagina's
13 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad