U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  K U N S T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Nobel Foundation

Nobel Channel


Gao krijgt Nobelprijs

Door onze kunstredactie
AMSTERDAM, 12 OKT. De Chinees- Franse romancier en toneelschrijver Gao Xingjian (60) heeft de 93ste Nobelprijs voor Literatuur gewonnen. Dit heeft de Zweedse Academie van Wetenschappen vanmiddag bekendgemaakt. Gao Zingjian kreeg de prijs 'voor een oeuvre van universele betekenis dat nieuwe wegen heeft geopend voor de romankunst en het Chinese theater'.

Gao Xingjian, geboren op 4 januari 1940, is de eerste Chineestalige auteur die de grootste literaire prijs (7,9 miljoen kronen, ongeveer 2,3 miljoen gulden) wint. Hij is de twaalfde winnaar met de Franse nationaliteit; en na onder meer Shaw, Pirandello en recentelijk Dario Fo (1997) de negende toneelschrijver.

Zijn beroemdste toneelstuk De andere kant werd in 1986 door de Chinese autoriteiten verboden en eerst opgevoerd in Taiwan en Hongkong. Zijn werk wordt omschreven als 'theater van het absurde', en zijn stuk Bushalte werd dit jaar nog in Peking opgevoerd.

De toekenning van de Nobelprijs voor literatuur, de eerste van het nieuwe millennium, viel dit jaar laat: in de afgelopen jaren werd de winnaar bekendgemaakt op de eerste donderdag van oktober, vorig jaar zelfs op 30 september.

Het op dit moment 14 leden tellende comité van de Zweedse Academie kon volgens bronnen rondom de Zweedse Academie niet makkelijk tot overeenstemming komen. De verrassende keuze voor Gao , in plaats van zijn altijd genomineerde landgenoot Bei Dao, is daarvan de uitkomst.


Zie ook:

Nobelprijs economie voor twee Amerikanen (11 oktober 2000) Nobelprijs voor drie IT-pioniers (10 oktober 2000)
Onderzoek zenuwcellen met Nobelprijs bekroond
(9 oktober 2000)

NRC Webpagina's
12 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad