U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Nobel Foundation

Nobelprijs voor drie IT-pioniers

Door onze redactie wetenschappen
ROTTERDAM, 10 OKT. De Nobelprijs voor de natuurkunde 2000 is toegekend aan de Rus Zhores Alferov (70) en aan de Amerikanen Herbert Kroemer (72) en Jack Kilby (76). Zij ontvangen de onderscheiding, aldus een toelichting van de Zweedse Academie van Wetenschappen vanmorgen, voor het "leggen van de fundamenten voor de moderne informatietechnologie (IT), in het bijzonder het ontwikkelen van snelle transistoren, laserdiodes en geïntegreerde schakelingen of chips". Aan de prijs is in totaal een bedrag van 2,5 miljoen gulden verbonden.

Alferov, directeur van het Joffe-instituut in St. Petersburg, en Kroemer, verbonden aan de Universiteit van Santa Barbara in Californië, krijgen samen de helft van de prijs voor hun bijdragen aan het bouwen van snelle optische en micro-elektronische componenten. Deze technologie, ontwikkeld vanaf het eind van de jaren vijftig, wordt onder andere toegepast in de basisstations voor mobiele telefonie. Ook glasvezelkabels, die op het internet het snel versturen van data mogelijk maken, en cd-spelers bouwen voort op hun wetenschappelijke vindingen.

De andere helft van de prijs gaat naar Kilby, verbonden aan het bedrijf Texas Instruments in Dallas. De Amerikaan, die ruim zestig patenten op zijn naam heeft staan, wordt beloond voor zijn aandeel in de uitvinding en ontwikkeling van de chip, rond 1960. Inmiddels is de microchip de basis van alle moderne technologie, van supercomputer en pc tot elektronisch horloge, wasmachine en game boy. Met deze keuze bekroont het Nobelcomité fundamenteel onderzoek op het gebied van IT. Om de grote informatiestromen, in de huidige maatschappij gemeengoed, aan te kunnen moeten systemen aan twee eisen voldoen. Ze moeten snel zijn, zodat een omvangrijk databestand in korte tijd is te versturen. Daarnaast moeten ze compact zijn, zodat elektronica kan worden weggestopt in apparatuur die in koffers past, of in kleding.

De prijzen worden op 10 december uitgereikt.


Zie ook:

Onderzoek zenuwcellen met Nobelprijs bekroond (9 oktober 2000)

NRC Webpagina's
10 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad