U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

V I D E O C L I P :
Stoute meisjes vullen leegte op

BERNARD HULSMAN
The Spice Girls zijn beroemd geworden met hun imago van stoute meisjes die zelf wel uitmaken wat goed voor ze is. Maar in de loop der jaren zijn ze veranderd. Steeds meer zijn ze zingende vrouwen geworden, die zich niet onderscheiden van al die honderden andere zingende vrouwen die MTV en TMF dagelijks over ons uitstorten.

In hun nieuwste nummer Holler, en de bijbehorende clip doen de inmiddels tot een kwartet gereduceerde Spice Girls hun best om op een arrenbie-meisjesgroep te lijken. Niet alleen de samenzang en de verzorgde, grotendeels met elektronische middelen vervaardigde muziek, maar ook de clip voldoen aan alle stijlkenmerken van de arrenbie. De clip Holler begint met een geheimzinnig vierkant dat het bovenzicht van een piramide blijkt te zijn. In deze Las-Vegas-achtige ruimte, die sterk doet denken aan de glinsterdecors uit al die andere arrenbie-clips, staan de vier Spice Girls te zingen, gehuld in het soort leren pakken waarvoor ook arrenbie-groepen als Destiny's Child een sterke voorkeur tonen. The Spice Girls hebben zelfs een zwarte zangeres in de arm genomen die meezingt en ook in beeld komt.

De oude Spice Girls waren een formule, van a tot z verzonnen door slimme producers die uit honderden kandidaten vijf passende meisjes kozen. Formulegroepen zijn net zo oud als de popmuziek zelf. The Monkees waren bijvoorbeeld het antwoord van de Amerikaanse platenindustrie op The Beatles. Ook The Sex Pistols, het vlaggenschip van de 'anarchistische' punk, was helemaal bedacht door de Britse lifestyle-deskundige Malcolm McLaren met The Ramones in zijn achterhoofd.

De leegte die de veranderde Spice Girls hebben achtergelaten, is nu gevuld door een nieuwe formulegroep stoute meisjes: Girl Thing. Nog nooit in de geschiedenis van de popmuziek is een formule zo precies herhaald als die van de Spice Girls door Girl Thing. Het enige verschil is dat Girl Thing geen zwart lid heeft, maar voor de rest is de groep een exacte kopie. Beide groepen zijn een kwintet dat 'alle macht aan de meisjes' predikt en zoals de Spice Girls in hun begintijd nog niet gehuld gingen in leer en bont, maar in schoolmeisjesachtige kleren, zo gaan de vijf van Girl Thing gekleed in sportkleren. En werden de Spice Girls voorzien van de bijnamen als 'Sporty' en 'Posh', de meisjes van Girl Thing heten 'Dynamo' of 'Pink Alert'.

Ook de eerste single van Girl Thing, Last One Standing, lijkt sprekend op die van de Spice Girls. Allebei zijn het half gezongen, half gerapte nummers waarin de vijf meisjes om beurten 'girl power' of 'girl thing' prediken. De geestelijke vaders van Girl Thing hebben zelfs niet de moeite genomen om het nummer te laten begeleiden door andere beelden. Zetten de vijf Spice Girls in hun eerst videoclip een chic hotel op stelten, de Girl-Thing-meisjes doen nu exact hetzelfde op een huwelijk en het daarbij horende feest.

Last One Standing geeft dan ook een sterk déj-vu-gevoel. Maar dit heeft niet verhinderd dat het nummer een redelijk grote hit is geworden in Nederland. Blijkbaar zijn er veel mensen die alweer zijn vergeten hoe The Spice Girls vroeger waren of te jong zijn om dit te weten.

NRC Webpagina's
12 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad