U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   V O O R A F :
Ambitieuze moeders

JUTTA CHORUS
Hoe kun je als jonge ambitieuze moeder gelukkig zijn? Dat is de vraag die steevast wordt gesteld op plaatsen waar jonge moeders elkaar ontmoeten: bij het schoolhek, op het consultatiebureau, in de stafvergadering.

Liesbeth Pruijs is zo'n jonge ambitieuze moeder. "Ik vind het belangrijk om het talent dat ik meekreeg ten volle te benutten", zegt ze in de documentaire Het Huishouden van Don Quichot. Ze heeft een man in een strak pak, twee peuters, een witte villa aan zee en ze is directeur van Opportunity in Bedrijf, een organisatie die de positie van vrouwen in de top van het bedrijfsleven probeert te verbeteren. Haar professionele missie luidt dat vrouwen tegelijkertijd carrière kunnen maken én kunnen zorgen voor hun gezin. Als ze tenminste in de gelegenheid worden gesteld.

Het huishouden van Don Quichot gaat over vrouwen die veel willen, maar tekort schieten - de mannen blijven voornamelijk buiten beschouwing. Er zijn geen boodschappen gedaan. De wastafel lekt. Om de nood te lenigen nemen ze een gezinsadviseur in de arm, de kortdate Spaanse Mariangeles Nogueras. Haar professionele missie luidt: het huishouden is een bedrijf. Om te zorgen dat dat bedrijf loopt, moet de werkende moeder taken delegeren.

"Als je wilt werken én je wilt zorgen", zegt Pruijs "moet je niet willen dat je zelf ook die plee doet. Daar heb ik andere mensen voor. Die vinden dat ook weer leuk om te doen." Ze heeft zes uur per week een schoonmaakhulp, twee dagen oppas en een klusjesman.

Het liefst zouden ze ook nog een kok in dienst nemen. Maar de gezinsadviseur heeft iets anders bedacht: de supermarkt levert één keer in de drie maanden een grote voorraad proviand af en Nogueras komt zelf een dagje groente en calamares invriezen. Gezellig ook. Pruijs echtgenoot neemt intussen het tuinplan door met de klusjesman.

Het leven van Pruijs en haar ongeveer 300.000 hoogopgeleide soortgenoten ziet er op termijn probleemloos uit. Maar hoe zit het met de ambities van de schoonmaakster, de klusjesman en de anderhalf miljoen lager opgeleide jonge ouders in Nederland? Is het schoonmaken van de plee van Pruijs een keuze? In hun huishouden is geen plaats voor gezinsadviseurs en uitbesteden. Zij zijn nodig als extended family zodat de jonge ambitieuze vaders en moeders elke dag ten volle kunnen benutten.

Het Huishouden van Don Quichote, Ned.1, 22.57-23.44u.

NRC Webpagina's
9 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad