U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

UITGELICHT

Breedband internetten met ADSL

Door JOCHEN VAN BARSCHOT
Het eerste waar je aan moet denken als je overstapt op een breedbandige internetverbinding is je oude analoge internetaansluiting - gewoon, ouderwets inbellen met een modem - vooral niet op te zeggen. Al is het maar een abonnement bij een gratis internetaanbieder, zodat je in elk geval een e-mail kunt sturen aan de helpdesk van je ADSL-leverancier als de verbinding het weer eens niet doet.

Laatst nog: het hele weekend geen internettoegang bij ADSL-aanbieder XS4 ALL. XS 4 ALL zegt: het ligt aan KPN, die de verbin ding levert. KPN zegt: bij ons is alles in orde, de fout ligt bij XS4 ALL. Resultaat: twee da gen geen internet, zonder uitzicht op een oplossing voor op zijn vroegst maandagochtend, want de helpdesk - de enige plek waar je zo'n storing kunt melden - is in het weekend niet bereikbaar.

Inmiddels is daar overigens verbetering in gekomen. De openingstijden van de helpdesk zijn uitgebreid naar 's avonds en in het weekend, zo maakte de internetaanbieder onlangs bekend. ADSL-abonnees van XS4 ALL krijgen zelfs allemaal hun abonnementsgeld van deze maand terug, als compensatie voor de storingen.

ADSL, Asymmetric Digital Subscriber Line, is op dit moment in Nederland de internetverbinding die het dichtst in de buurt komt van breedband-internet. Internet via de kabel is eveneens breedbandig, maar heeft als nadeel dat gebruikers bandbreedte met elkaar moeten delen. Hoe meer mensen on line zijn, hoe langzamer de verbinding wordt. Wie in een buurt woont met veel kabelinternetabonnees kan snel internetten een groot deel van de dag dus wel vergeten.

Een ADSL-verbinding heeft die beperking niet. Iedere abonnee heeft een vaste hoeveelheid bandbreedte op het glasvezelnetwerk dat voor zijn internettoegang gebruikt wordt. De snelheid is daardoor redelijk constant. Afhankelijk van het abonnement is ADSL negen tot achttien keer zo snel als de snelste analoge modemverbinding en vier tot acht keer zo snel als de snelste ISDN-lijn. De meeste ADSL-aanbieders bieden twee abonnementen: basis ADSL en extra snel ADSL. Bij internetaanbieders XS4 ALL, Pla net Internet, Sonera Plaza en World Online kost het basisabonnement 99 gulden per maand en 'fast ADSL' 175 gulden per maand. De gebruiker krijgt daarvoor onbeperkt internettoegang zonder telefoonkosten.

Voor al deze internetaanbieders, waarvan Planet Internet en XS4 ALL KPN-dochters zijn, levert KPN Mxstream de breedbandverbinding. De aansluiting op het breedbandnetwerk loopt via de telefoonlijn, maar gebruikt daarvoor de koperdraadjes die niet voor telefoongesprekken gebruikt worden. Wie via ADSL op internet zit, is dus niet in gesprek. Het breedbandnetwerk van KPN is nog lang niet landelijk dekkend. Alleen in delen van Alphen aan de Rijn, Amersfoort, Amsterdam, Delft, Den Haag, Dordrecht, Leiden, Maassluis, Rotterdam, Utrecht en Zaandam is ADSL nu beschikbaar.

De proef op de som genomen in Rotterdam-West. De postcode invullen op het elektronische aanvraagformulier van XS4 ALL levert: ADSL is beschikbaar. Na zes we ken staat een monteur van Getronics op de stoep, die een ADSL-modem installeert en een lijntje legt tussen modem en telefoonstekker. De verbinding werkt. Goed nieuws van KPN, de week daarop: de aansluitingskosten zijn gehalveerd van 650 naar 325 gulden. Het slechte nieuws komt enkele weken later: je kunt ADSL ook gewoon zelf installeren 212,50 gulden, de kosten van de ADSL-modem.

De snelheid van de ADSL-verbinding valt in eerste instantie een beetje tegen. Software binnenhalen en e-mail verzenden en ontvangen gaat wel wat sneller dan voorheen, maar surfen op het wereldwijde web gaat nog steeds vrij langzaam. Misschien is een 120 m Hz Pentium toch wat te langzaam om fatsoenlijk breedbandig te kunnen internetten? En inderdaad, op een 500 m Hz Pentium gaat het een stuk beter. Maar de toegezegde mega-snelheden haalt de verbinding bij lange niet.

Basis ADSL hoort 512 kilobit per seconde binnen te kunnen halen. Ter vegelijking: een analoge modem haalt maximaal 56 kilobit per seconde, een ISDN-lijn maximaal 128. Volgens de on line 'bandbreedtemeter' op de website van 2wire (www.2wire.com), die binnen enkele seconden de snelheid van je verbinding meet, haalt de gebruikte ADSL-lijn 255 kilobit per seconde per seconde binnen, de helft van de beloofde 512 kilobitt. Maar toch nog altijd een stuk sneller dan via een telefoonlijn.

Zolang er geen storingen zijn, maakt ADSL internetten er dan ook een stuk prettiger op. De meeste aanloopproblemen met de invoering van ADSL bij KPN zijn volgens XS 4 ALL overigens opgelost. Eerder dit jaar verweet XS4 ALL het moederbedrijf nog de ADSL -dienstverlening onvoldoende op orde te hebben en dreigde de internetaanbieder de afname van de KPN-dienst te staken. Desnoods ging XS4 ALL op zoek naar een andere leverancier van een breedbandnetwerk. Inmiddels heeft XS4 ALL besloten de samen werking met KPN voort te zetten.

Naast XS4 ALL maken ook Planet Internet, Sonera, World Online en Euronet gebruik van het KPN Mxstream-netwerk. Zonnet wil ADSL gaan aanbieden in samenwerking met moederbedrijf Versatel. Cistron en VersaPoint hebben een eigen netwerk. Cistron is zelf ook internetaanbieder, VersaPoint werkt onder meer samen met Demon, dat ADSL aanbiedt in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.

Informatie:

www.xs4all.nl/adsl

www.mxstream.nl

NRC Webpagina's
9 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad