U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Rob Romein (1949-2000)

Grondlegger van Tulip Computers

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 9 OKT.Rob Romein, een van de twee oprichters van de Bossche computerfabrikant Tulip, is zaterdag op 51-jarige leeftijd in zijn woonplaats Vught overleden. Hij was al geruime tijd ziek. Dit maakte zijn familie vanmorgen bekend.

Romein en zijn zakenpartner Frank Hetzenauer maakten Tulip groot. Na de beursgang van Tulip, die het tweetal de status van miljonair opleverde, ging het bergafwaarts met de computerfabrikant. Tulip bleek uiteindelijk te klein om met de grote spelers op de markt mee te kunnen.

In 1998 zat Tulip in een diep dal en moesten Romein en Hetzenauer het veld ruimen. Het bedrijf tuimelde de afgrond in. De participatiemaatschappij Begemann redde het bedrijf van een vroegtijdige dood.

Romein startte in 1979 samen met zijn zakenpartner en skileraar Franz Hetzenauer het computerbedrijfje Compudata. Daarmee legde hij de basis voor wat ooit het paradepaardje van de Nederlandse computerindustrie zou zijn. Het tweetal had een startkapitaal van 35.000 gulden. De kleine onderneming groeide later uit tot het miljoenenconcern Tulip, dat al snel een stevige positie wist te verwerven op de markt voor personal computers.

De oprichters van Tulip raakten meermalen in opspraak nadat het bedrijf geregeld miljoenenverliezen moest melden. Romein werd ervan beschuldigd zich op oneigenlijke wijze een half miljoen gulden te hebben laten toespelen. Romein wees de beschuldigingen altijd resoluut van de hand en deed ze af als 'laster'. Na een intern onderzoek bij Tulip mocht Romein aanblijven. Volgens de directie had Romein 'geen enkel financieel voordeel genoten' uit een onroerend-goedtransactie met zakenman F. Zweegers. Deze verdiende veel geld met de verkoop van de Commodore-boedel aan Tulip.

Mede door de verdenking van Romeins zelfverrijking, maar met name door berichten dat Hetzenauer zijn belang in het bedrijf grotendeels had verkocht, kelderde de koers van het aandeel Tulip begin 1998 met veertig procent. Volgens een woordvoerder van Tulip werd vanmorgen "met een zekere verslagenheid kennis genomen van het overlijden van Romein."

Volgens de zegsman stond Romein bekend als een "warme, motiverende persoonlijkheid, die als oprichter twintig jaar aan het bedrijf verbonden is geweest en van grote betekenis is geweest."

NRC Webpagina's
9 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad