U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Journalist stapt naar rechter in zaak- Vaatstra

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 9 OKT. Programmamaker Peter R. de Vries van de naar hem genoemde SBS-televisierubriek spant een kort geding aan tegen de Staat der Nederlanden uit onvrede over de aanpak van justitie in de zaak-Vaatstra.

De misdaadverslaggever, die wordt bijgestaan door advocaat A. Moszkowicz, eist in het kort geding een grootschalig DNA-onderzoek om de dader van de moord op Marianne Vaatstra te vinden. Het openbaar ministerie in Leeuwarden heeft een dergelijk omvangrijk onderzoek vooralsnog 'om principiële redenen' geweigerd. Volgens de officier van justitie is het niet te verwachten dat de dader zich vrijwillig meldt voor een dergelijk onderzoek.

Peter R. de Vries wijst op ervaringen in het buitenland. In een vergelijkbare zaak in Duitsland werd het wangslijm van 18.000 mannen onderzocht. De moord kon worden opgelost omdat de dader zich vrijwillig had gemeld. Na zijn aanhouding gaf hij als reden voor zijn medewerking dat "de druk van de sociale controle te groot was geweest om zich aan de test te onttrekken". De Vries eist nu dat in de Friese moordzaak bij 20.000 mannen tussen de 20 en 45 jaar, in een straal van 15 kilometer rond de plaats van het misdrijf, DNA-materiaal wordt afgenomen. Een daderprofiel zou erop wijzen dat de dader uit de nabije omgeving komt. Eerder werd al bij ongeveer 160 mannen uit de directe omgeving van de familie Vaatstra in Zwaagwesteinde wangslijm afgenomen en onderzocht. De 16-jarige Marianne werd vorig jaar in de nacht na Koninginnedag verkracht en vermoord in een weiland bij het Friese Veenklooster. In eerste instantie werd het asielzoekerscentrum De Poelpleats in het nabijgelegen Kollum door Zwaagwesteinders verdacht gemaakt, ook omdat een van de bewoners in de nacht van de moord verdwenen. Peter R. de Vries verweet politie en justitie toen laskheid, omdat het AZC niet direct in het onderzoek was betrokken. De hoofdverdachte werd alsnog opgespoord, maar zijn DNA bleek niet overeen te stemmen met gevonden sporen op de plaats van het misdrijf.

NRC Webpagina's
9 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad