U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Stemming

Haagse site


'Hele land is vergeven van de mijnen'


Het kabinet stemt in met Nederlandse deelname aan de VN-vredesmacht UNMEE in Eritrea en Ethiopië. Kolonel Hoogeland is al in Eritrea, als verbindingsofficier bij UNMEE.

Door onze redacteur STEVEN DERIX

ROTTERDAM, 7 OKT. Twee voedselvergiftigingen en zes aanvallen van diarree heeft hij al gehad. En kolonel der mariniers Fred Hoogeland zit nog maar twee maanden in Eritrea. Landmijnen en slechte hygiënische omstandigheden vormen de grootste bedreigingen voor de 700 Nederlandse mariniers die deel gaan uitmaken van de VN-vredesmacht UNMEE, zo laat Hoogeland vanuit de Eritrese hoofdstad Asmara weten. "Er zijn een boel vieze beestjes hier."

U bent gedetacheerd als verbindingsofficier bij UNMEE, de United Nations Mission in Ethiopia and Eritrea. Wat zijn uw taken?

"Ik ben geen zuivere liasonofficer. Het onderhouden van contacten tussen UNMEE en andere partijen is maar een klein gedeelte van mijn taak. De meeste tijd besteed ik aan de organisatie van de VN-missie zelf."

U geeft leiding aan de VN-operatie?

"Schrijf dat maar op ja."

Hoe loopt de missie?

"De eerste fase van UNMEE was het installeren van officieren in Addis Abbeba en Asmara, de hoofdsteden van Ethiopië en Eritrea. We zijn nu halverwege de tweede fase, de deployment van 100 waarnemers. Als dat is afgerond, volgt fase drie, de ontplooiing van de forces, de 4.200 man vredestroepen. Dat gebeurt over enkele weken."

Hoe is het aan het front?

"Daar ben ik nog niet geweest, maar een paar van mijn observer teams wel. Langzaam druppelt de informatie binnen. Overigens is het bezoeken van het front nu niet de eerste prioriteit van de waarnemers. Eerst leggen we contact met de verschillende hoofdkwartieren van beide partijen, op allerlei niveaus. Die contacten breiden zich dagelijks uit."

En die contacten verlopen goed?

"Sommige lopen wat stroef, andere voorspoediger."

En wat wordt er besproken?

"We vragen zo veel mogelijk informatie over de tactical security zone, de veiligheidszone tussen de twee partijen. Waar de mijnen liggen, bijvoorbeeld. Verder willen de waarnemers weten waar ze het beste hun observatieposten kunnen gaan inrichten. Want dat is ook afhankelijk van de wensen van de partijen. 'Waar willen jullie ons hebben', dat is wat de observers vragen."

De waarnemers zijn op locatie. Waar worden de troepen gestationeerd?

"Je moet je realiseren dat niet de hele grens betwist gebied is. Het gaat om drie sectoren, van elk ongeveer 100 kilometer lang."

Het mariniersbataljon komt in de middelste sector te liggen, bij het Zalambessa-front.

"Dat heb ik ook gehoord, ja."

Waarom daar?

"Een reden is de klimatologische omstandigheden. Het gebied ligt op 1.500 2.000 meter hoogte, waardoor de temperatuur vergelijkbaar is met een warme zomerse dag in Nederland. Verder is het militair-tactisch het meest interessante gebied."

Daar is het zwaarst is gevochten, bedoelt u. Het gebied met de meeste verantwoordelijkheid.

"Inderdaad."

Wat zijn de gevaren?

"Ten eerste, de slechte hygiënische situatie. Medisch gezien is het echt oppassen hier. Verder is het hele land vergeven van de mijnen. Een ander gevaar is, het klinkt misschien gek, het verkeer. Men gedraagt zich wat anders op de weg dan in Europa."

Een Finse collega van u in Addis Abbeba zei dat de spanningen tussen Ethiopië en Eritrea oplopen.

"Ja kijk, als er geen spanningen waren, dan hoefden we hier niet te zijn. Als ik het zelf vergelijk met Cambodja, waar ik ook met de mariniers was, dan is de situatie hier een stuk overzichtelijker. Er zijn maar twee partijen. Beide hebben zich gecommitteerd aan een vredesregeling. Bovendien merk ik dat de komst van de eerste waarnemers geruststellend werkt."

Maar als er toch geschoten wordt?

"Sinds de commissie-Bakker is iedereen doodsbang dat er iets mis kan gaan. Niemand kan garanderen dat er geen enkele marinier omkomt. Iemand kan op een mijn stappen. Of tegen een boom rijden."

Ligt het evacuatieplan al klaar?

"Dat is aan de Nederlandse commandant. Het behoort tot alle ernst- operaties. Zo noemen we dat. Geen oefeningen."

Is er contact tussen UNMEE en de Amerikanen over een mogelijk ingrijpen als het mis gaat?

"Daarover heb ik helemaal niets gehoord."

De VN-vredesmacht moet aan de grens van Ethiopië en Eritrea toezien op naleving van het bestand dat de landen 18 juni sloten.

  • Historie Eritrese en Ethiopische rebellen streden in de jaren zeventig en tachtig samen tegen de Ethiopische dictator Mengistu Haile Mariam. Guerillaleiders waren de huidige Ethiopische premier Meles Zenawi en de tegenwoordige Eritrese president Issayas Afewerki. In 1991 slaagden ze erin om Mengistu te verdrijven. In 1991 werd Eritrea - sinds 1962 een provincie van Ethiopië - voor zijn aandeel in de revolte beloond met onafhankelijkheid. De relatie tussen de twee leiders verzuurde snel.

  • Conflict In mei 1998 viel Eritrea Ethiopië binnen. Bij Badme, Zalambessa en Bure werd Ethiopisch grondgebied bezet. Die operatie rechtvaardigde Eritrea als een 'noodzakelijke grenscorrectie'. Over het exacte verloop van de grens bestaat al onduidelijkheid sinds de eerste vaststelling in 1902. Eigenlijk ging de oorlog om de macht in de regio. De Eritrese leider hoopte met zijn inval de positie van zijn Ethiopische collega onmogelijk te maken. Na een loopgravenoorlog van twee jaar dwong Ethiopië zijn buurland in mei tot een bestand.

  • Reus contra dwerg De oorlog tussen Ethiopië (60 miljoen inwoners) en Eritrea (3,8 miljoen) was een strijd tussen David en Goliath. Ethiopië heeft een Bruto Nationaal Produkt van 9.848 miljoen dollar, Eritrea van 650 miljoen. Maar militair ontlopen ze elkaar niet zoveel. In de grensoorlog stonden 350.000 Ethiopische militairen tegenover 250.000 Eritrese soldaten. Naar schatting 100.000 soldaten zijn gesneuveld.

  • Grensstrook De vredesmacht moet toezien op een grensstrook van duizend km lang en 25 km breed, aan de Eritrese zijde van de grens. Het gebied is kaal, droog en bergachtig op sommige plaatsen. De temperatuur stijgt overdag al snel boven de veertig graden. Steden en dorpen zijn verwoest. De meeste bewoners die moesten vluchten, zijn nog niet teruggekeerd.

  • Risico's Schorpioenen, muskieten, uitdroging door hitte. Ook liggen er nog honderdduizenden landmijnen. Verder is er nog steeds geen definitieve vredesregeling gesloten. Ethiopië en Eritrea zijn nog verwikkeld in een felle woordenstrijd.

  • VN-missie Volgens resolutie 1320 van de Veiligheidsraad zal UNMEE, de VN-missie in Ethiopië en Eritrea, uit 4.200 man bestaan, inclusief 220 waarnemers, drie bataljons met in totaal 2.200 man en 1.800 man ondersteunend personeel (logistiek, administratie, communicatie).

    Zie ook:

  • CDA: Eritrea is fuik voor troepen (3 oktober 2000)
  • Besluit over vredesmissie is 'legpuzzel' (30 september 2000)
  • VN'ers wachten mijnen, schorpioenen en zon (29 september 2000)
  • Kamer tobt over vredesavontuur (27 september 2000)
  • Dossier Srebrenica met een link naar het eindrapport van de Commissie-Bakker.
  • NRC Webpagina's
    7 OKTOBER 2000


    ( a d v e r t e n t i e s )

    Klik hier

    Klik hier

        Bovenkant pagina

    NRC Webpagina's © NRC Handelsblad