U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Korthals voelt niet voor verschoningsrecht pers
Minister Korthals (Justitie) voelt er niets voor het verschoningsrecht voor journalisten wettelijk te regelen, zolang de Tweede Kamer niets doet met een initiatief wetsvoorstel dat daarin voorziet.

Softwaremaker L&H verder in problemen
De Belgische softwareproducent Lernout & Hauspie is na een winstwaarschuwing verder op de beurs weggezakt. Nadat het bedrijf eerder was beschuldigd van administratieve malversaties maakte Lernout & Hauspie (L&H) vanochtend tegenvallende omzetcijfers en een operationeel verlies in het derde kwartaal bekend.

Tijdwinst Microsoft in rechtszaak
Microsoft heeft belangrijke tijdwinst geboekt in de slepende strafzaak tegen het softwarebedrijf, waardoor een definitieve uitspraak een jaar langer op zich kunnen laten wachten.

Felle strijd in Scandinavië
Trouwe schotelkijkers kennen de Scandinavische tv-zenders vooral dankzij het D2Mac-aanbod. D2Mac was oorspronkelijk bedoeld als overgang naar een nieuwe uitzendstandaard, uiteindelijk is het niet meer geworden dan een basis voor de Eurocrypt-codering voor Scandinavische tv-kanalen op satelliet. Dit makkelijk te kraken systeem was populair toen er nog nauwelijks aanbod van Nederlandse zenders op satelliet was. Het grote voordeel van Zweedse, Finse, Noorse en Deense zenders is dat tv- producties in de originele versie worden uitgezonden met ondertitels.

SBS praat met Fox over overname
De Nederlandse televisiezender Fox wordt verkocht aan SBS Broadcasting, de Amerikaanse moedermaatschappij van de Nederlandse zenders SBS 6 en Net 5. Een woordvoerster van Fox bevestigde vandaag dat er vergevorderde gesprekken worden gevoerd. Fox wordt mogelijk verhuurd aan omroepvereniging Veronica die eerder dit jaar uit de Holland Media Groep (RTL 4, RTL 5 en Veronica) stapte en op zoek is naar een zender. Een akkoord wordt binnen afzienbare tijd verwacht, maar de onderhandelingen zijn niet afgelopen. De overname kan nog steeds mislukken, benadrukt de woordvoerster. (Redactie economie)

Limburgse Staten mogen niet lekken
Leden van de Limburgse statencommissie voor Verkeer en Waterstaat hebben op een bijzondere wijze te verstaan gekregen dat over een besloten vergadering niets mag uitlekken. De statenleden ontvingen bij de uitnodiging voor een (gedeeltelijk besloten) bijeenkomst morgen ook een notitie van twee pagina's waarin staat dat schending van de geheimhoudingsplicht een gevangenisstraf van een jaar of een boete van 25.000 gulden kan opleveren. Het betreffende onderwerp is de Maaswerken (beveiliging tegen overstromingen), waarover de meningen sterk uiteen lopen.

Kees Ryninks bij filmfonds voor documentaires
Op 1 januari treedt documentaireproducent Kees Ryninks in dienst van het Nederlands Fonds voor de Film. Hij krijgt daar de opdracht om binnen twee jaar een beleid te ontwikkelen voor de gesubsidieerde documentaire. Ryninks werd opgeleid in Engeland en produceerde documentaires als Lagrimas negras, The Hunt en De keuken van Kok.

Nieuw arthouse in Amsterdam
In de Amsterdamse bioscoop Tuschinski worden vandaag drie zalen geopend voor 'minder commerciele' films. Hiervoor werd de voormalige zaal drie van het theater verbouwd tot drie nieuwe kleinere zalen met elk 125 stoelen. Vanavond opent Pathé Arthouse met een vertoning van Lars von Triers Dancer in the Dark. Morgen begint het Arthouse Première festival, waarin een week lang voorvertoningen te zien zijn van van onder meer Small Time Crooks van Woody Allen en Oh Brother, where art thou van Joel en Ethan Coen.

Studio's tegen geweld
Acht grote Hollywood studio's hebben een plan ondertekend dat het blootstellen van kinderen aan films waarin veel geweld voorkomt moet verminderen. Het plan behelst onder meer het niet vertonen van reclames voor gewelddadige films in bioscopen waar kinderfilms worden vertoond. De studio's kwamen met hun plan na hoorzittingen in de Amerikaanse senaat over geweld in films. Advocaten van verschillende actiegroepen hebben al gezegd dat ze de plannen niet ver genoeg vinden gaan. (AP)

Filmprijzen
De Holland Film Award voor de film die de meeste buitenlandse festivals bezocht is op het Nederlands Film Festival uitgereikt aan de animatiefilm Music for an Owl van Ties Poeth. De Pathé Tuschinski Award voor de beste eindexamenfilm van de Nederlandse Film en Televisieacademie aan Tinus en Henkie van Jeroen Annokkée; de AVP Students Award voor een eindexamenproductie van een andere filmschool aan Zo lang het duurt van Claudia Palmen; de NPS Prijs voor de Korte Film aan het van Simone Dusseldorp.

AOL en NTT DoCoMo werken samen
De grootste internetaanbieder in de wereld, America Online (AOL), en het Japanse mobieletelecomconcern NTT DoCoMo gaan samen internetdiensten voor de mobiele en vaste telefoon ontwikkelen. NTT neemt daartoe voor 240 miljoen gulden een belang van 42,3 procent in AOL Japan. De gezamenlijke dienstverlening richt zich ook op landen buiten Japan, zo heeft NTT DoCoMo vaandag in Tokio bekendgemaakt. NTT DoCoMo, sinds mei ook een partner van KPN, investeert tevens 133 miljoen gulden in AOL Japan om de projecten mogelijk te maken. (ANP)

Siemens in Braziliaanse mobiele telefoons
Het Duitse electronicaconcern Siemens Ag gaat de komende drie jaar 700 miljoen dollar uitgeven om 25 procent van de Braziliaanse markt voor mobiele telefoons te verwerven. Nog maar 10 procent van de 170 miljoen Brazilianen heeft een mobiele telefoon; Siemens verwacht dat dat aantal snel zal groeien. In Europa heeft al 46 procent van de bevolking een gsm. (AP)


The European Working Group for Legionella Infections, maakt binnenkort op een besloten gedeelte van zijn website bekend welke vakantieverblijven besmet zijn met legionella. Die informatie is toegankelijk voor gezondheidsdiensten en reisorganisaties. Nederland gaat volgende maand een stap verder: er komt een lijst voor iedereen beschikbaar, met daarop locaties waar meer dan twee gevallen van legionella zijn geconstateerd.
(www.ewgli.org)

NRC Webpagina's
27 SEPTEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad