U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Cahier Frequentieveiling

Dossier Telecom


Kamer bereidt onderzoek naar frequentieveiling voor

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 14 SEPT. Een commissie van wijzen zal op verzoek van de Tweede Kamer de gang van zaken rond de omstreden veiling van UMTS-frequenties onderzoeken. De vaste Kamercommissie voor Verkeer en Waterstaat werkt een voorstel daartoe uit. Wie in de commissie zitting zullen nemen is nog niet bekend.

De Nederlandse veiling van frequenties voor UMTS, een nieuwe generatie mobiele telefonie die vanaf 2003 de ontvangst van internet en video op de draagbare telefoon belooft, leverde in juli 5,9 miljard gulden op. In Groot-Brittannië leverde een vergelijkbare veiling 85 miljard op, in Duitsland zelfs 111 miljard.

De verhoudingsgewijs lage opbrengst in Nederland heeft in de afgelopen weken tot een storm van kritiek geleid. Academici, ondernemers, politici en toezichthouder Opta stelden vragen bij het veilingontwerp en de uitvoering ervan. De veiling werd georganiseerd door de het ministerie van Verkeer en Waterstaat; staatssecretaris Monique de Vries (VVD) is in eerste instantie politiek verantwoordelijk.

De Kamer stelde eerst vragen over de veiling en besloot vandaag tot een eigen, onafhankelijk onderzoek. Volgende maand zal de Kamer een debat voeren met het kabinet over de kwestie. Camiel Eurlings (CDA) onderstreept dat het daarbij om een informatief debat zal gaan. Politieke conclusies volgen als de onderzoekers gerapporteerd hebben.

Vorige week schaarde Jens Arnbak, van de Opta, de onafhankelijke toezichthouder op de telecommarkt zich in het koor van critici. De veilingopzet kende volgens Arnbak een aantal mankementen. De randvoorwaarden, zoals de mogelijkheid om straks antennes neer te zetten, waren onduidelijk. Bovendien was deelname aan de veiling voor nieuwkomers onaantrekkelijk, wat bestaande bedrijven bevoordeelde. De veilingopzet was rigide en het ontbrak de veilingmeester aan instrumenten om in te spelen op onvoorziene omstandigheden. De overheid werd overvallen door het plotselinge afhaken van belangrijke potentiële deelnemers, vlak voor aanvang van de veiling.

Het steekt Arnbak dat het ministerie bij het ontwerp van de veiling vooral geluisterd lijkt te hebben naar voormalig monopolist KPN. ,,De Nederlandse overheid lijkt vooral te hebben geluisterd naar de dominante aanbieder. Dat is - in ieder geval op dit moment - niet de gebruikelijke weg in Europa.''

NRC Webpagina's
14 SEPTEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad