U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Mediabeleid van Kremlin oogst kritiek
Ruslands nieuwe richtsnoer voor het mediabeleid, die woensdag op een website van het Kremlin is gepubliceerd, biedt president Poetin armslag om de persvrijheid in te perken.

Veiligheid op het internet schreeuwt om samenwerking
Een reeks van incidenten maakt duidelijk dat het met de beveiliging van internet droevig is gesteld. De afzonderlijke ministeries buitelen over elkaar heen met initiatieven. Maar om tot verbeteringen te komen is betere coördinatie tussen alle betrokken departementen noodzakelijk. Daar ligt een mooie taak voor premier Kok, vindt Wibo Koole.

www.harry-auf-deutsch
Duitse fans van de boeken over Harry Potter zijn het wachten beu. Deze zomer verscheen in het Engels deel 4 over de 13-jarige tovenaarsleerling, Harry Potter and the Goblet of Fire, geschreven door J.K. Rowling. Miljoenen van die boeken zijn al verkocht. Maar niet-Engelstalige Potterfans moeten lang wachten op de vertaling: de Nederlandse Harry Potter en de Vuurbeker verschijnt pas in november of december, en de Duitse Potter-vertaling wordt midden oktober verwacht.

Hangen en helpen
Brandend van nieuwsgierigheid VN opengeslagen: ze zouden deze week toch wel met harde bewijzen komen dat het declaratiegedrag van de inmiddels afgetreden PvdA-voorzitter Van Hees niet deugde. Die "zou privékilometers hebben gedeclareerd, terwijl er ook een ongebruikte auto met chauffeur voor de deur stond. Ze zou Haagse hotelrekeningen in rekening hebben gebracht terwijl ze in werkelijkheid bij bevriende partijgenoten logeerde", aldus Vrij Nederland vorige week.

'KPN wil Liberty Surf'
KPN en Vivendi zijn kandidaat voor de overname van de Franse internetaanbieder Liberty Surf. Dit meldt het Franse dagblad Les Echos vandaag. Volgens de krant is Liberty Surf op zoek naar een partner, omdat de concurrentie op de internetmarkt steeds sterker wordt. Vivendi zou van beide gegadigden de meeste kans maken. De overnamegesprekken zijn al in een vergevorderd stadium, aldus de krant. Liberty Surf ontkent het bericht categorisch. "We onderhandelen op dit moment met niemand", aldus bestuursvoorzitter Pierre Besnainou.

Duits-Japanse internetalliantie
De grootste internetaanbieders van Europa en Azië, het Duitse T- Online en het Japanse Nifty gaan samenwerken bij het ontwikkelen van nieuwe technieken, elektronische handel en dienstverlening aan elkaars klanten. Dat hebben ze gisteren aangekondig. Nifty, een dochterbedrijf van computerconcern Fujitsu, heeft 3,92 miljoen abonnees. T-Online, onderdeel van Deutsche Telekom, zit op 6,4 miljoen. Hun gezamenlijke totaal wordt alleen overtroffen door America Online (24 miljoen). De abonnees van Nifty zullen internetdiensten kunnen ontvangen in Europa en die van T-Online in Japan. Nifty heeft soortgelijke overeenkomsten gesloten in Singapore, Hongkong en Zuid-Korea. T-Online is behalve in Duitsland actief in Oostenrijk, Frankrijk en Spanje. (DPA, ANP)

RTL Group breidt uit in Spanje
Het Europese televisieconcern RTL Group wil zijn belang in de Spaanse televisiezender Antena 3 uitbreiden met 6,23 procent naar 16,23 procent. Dat hebben de twee bedrijven gisteren bekendgemaakt. RTL Group neemt het belang over van de Bank of New York voor 155,7 miljoen euro (342,5 miljoen gulden). De acquisitie moet nog goedgekeurd worden door de kartelautoriteiten. Het concern wil daarmee zijn positie in Spanje en zuidelijk Europa versterken. RTL Group is in Nederland grootaandeelhouder van de Holland Media Group, met de tv-zenders RTL4 en RTL5. (AFP)

Storingen Tele2
Belbedrijf Tele2 kampt met storingen. Daardoor kan het gebeuren dat klanten van het bedrijf in de regio Zwolle kunnen meeluisteren met gesprekken van andere klanten. De storing duurt al anderhalve week. Het bedrijf probeert naar eigen zeggen met man en macht het euvel te verhelpen. "Wij vinden het heel vervelend en ontoelaatbaar", aldus een woordvoerder. Hij zei te verwachten dat het probleem binnen enkele dagen uit de wereld is. Het bedrijf heeft ook capaciteitsproblemen waardoor de verbinding niet altijd vlot tot stand komt. Deze problemen worden veroorzaakt door 'een massale aanwas' van nieuwe klanten, aldus de woordvoerder. Die meldden zich aan toen Tele2 een gratis beldag voor abonnees aankondigde. (ANP)

Overnames automatiseerder CSS
Automatiseerder CSS heeft twee bedrijven overgenomen en 600.000 nieuwe aandelen geplaatst bij institutionele beleggers. Dat heeft het bedrijf vanochtend bekendgemaakt. De nieuwe aandelen hebben op basis van de huidige beurskoers een bedrag van rond de 30 miljoen gulden opgeleverd. De overgenomen bedrijven zijn TBT Teleline Bedrijfs- en Telecommunicatie BV met 35 medewerkers en Compunet, een IT- dienstverlener met 41 medewerkers. Beide acquisities zullen volgens CSS meteen bijdragen aan de winst per aandeel. (Redactie economie)

NVM wint kort geding woningbestanden
De Telegraaf mag via haar internetzoekmachine EL Cheapo niet langer de woningbestanden van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) aanbieden. De rechtbank in Den Haag oordeelde gisteren dat het eigendom hiervan zonder meer bij de NVM ligt. De Telegraaf biedt via El Cheapo internetgebruikers de kans om uit te zoeken waar het goedkoopst spullen gekocht kunnen worden. Zo kan er worden gezocht naar onder meer boeken, cd's en koopwoningen. De NVM was een kort geding begonnen tegen de Telegraaf, omdat het grootste deel van het woningbestand afkomstig is uit de database van NVM op internet. (ANP)


Chipsfabrikant Smiths heeft op internet chips city geopend met, aldus Smiths, "alles wat je wilt weten over chips". Zoals: de geschiedenis van de chips (want: "ooit waren er geen chips"), de chipsquiz (win een smulpakket met drie zakken chips), het chipsmuseum en een rubriek met 1001 'weetjes' over chips, bijvoorbeeld over de 'smaakmakers' van Smiths: "mensen die de hele dag niets anders doen dan nieuwe smaken verzinnen."
(www.smiths.nl)

NRC Webpagina's
14 SEPTEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad